Echo Papa: a zsoldosvezér magánlégiereje I. rész

A Thrush 510G itt még civilben. Forrás: Reliable PlantAz osztrák Airborne Technologies munkatársai 2014-ben hónapokon keresztül dolgoztak egy névtelen ügyfél megrendelésén. Az Bécstől 30km-re található vállalat szakterülete megfigyelő és felderítő rendszerek tervezése és beépítése kisrepülőgépekbe. Az ismeretlen megrendelő számára 4 hónap alatt építettek át egy amerikai gyártmányú Thrush 510G típusú, mezőgazdasági célokra tervezett repülőgépet, a vevő pontos előírásai szerint. A projekt minden részlete titkos volt, a megrendelőt Echo Papa fedőnéven emlegették, csakúgy, mint ahogyan bizonyos módosításokat is csak kódneveken volt szabad emlegetni. 2014. novemberében a vállalat dolgozóit hétvégi műszakokra is berendelték, hogy elkészüljenek a munkával a cég egyik tulajdonosának látogatására, aki meg kívánta szemlélni a projekt állását.

A befektető egy fekete Mercedes terepjáróval érkezett. A szőke, jó kiállású férfi kezett rázott a vezetőséggel, akik buzgón nyüzsögtek körülötte. Az egyik szerelő felismerte a befektetőt: Erik Prince volt az, a Blackwater katonai magánvállalkozás alapítója, Echo Papa, a titokzatos megrendelő és mint kiderült, egyszersmind az Airborne Technologies negyedrészének tulajdonosa is. Az Airborne dolgozói elképedtek, mikor rájöttek, hogy munkaadójuk Amerika legismertebb zsoldosa.

Az elmúlt hónapok titokzatoskodása és a furcsa módosítások rögtön érthetővé váltak. A megfigyelő és lézeres célmegjelölő készülékeken kívül az Airborne golyóálló szélvédővel, motortér-páncélozással, robbanásbiztos üzemanyagtartállyal, valamint bombák és rakéták vezérlésére való vezetékekkel látták el az eredetileg légi permetezésre szánt repülőgépet. Két, 23mm-es gépágyúkonténert is felszereltek a gépre. Ekkor már a cég mérnökei is aggodalmaskodni kezdtek, hogy tevékenységük sérti az osztrák törvényeket, de megnyugtatták őket, hogy nem lesz semmi baj, ha megtartják a titkot.

A repülőgép rendeltetési helye Dél-Szudán volt, feladata pedig az, hogy segítségével teljesítsék Prince új cégének, a Frontier Services Group-nak első szolgáltatási szerződését. 

A mezőgazdasági repülőgépek katonai célú átalakítása régóta szerepelt Prince elképzelései között, mint egy alkalmas eszközt terroristák és felkelők leküzdésére Afrikában és a Közel-Keleten. Nézete szerint ezek az egymotoros, merevszárnyú repülőgépek forradalmasíthatják a hely jellegű „kis háborúkat” és nem utolsósorban szép profitot hoznának. Az Airborne hangárában álló Thrush – a kettő közül az első – a kezdeti lépést jelenti Prince saját magánlégierejének létrehozásában. Prince titkos projektjének történetét a dolgozókkal történt interjúkból, régi és jelenlegi üzleti partnereitől, belső dokumentumokból, feljegyzésekből, e-mailekből sikerült rekonstruálni. Két évnyi időtartam alatt Prince fantomcégeket és kiskapukat használt fel, találkozott Viktor Bout orosz fegyverkereskedővel, és keresett legalább egy polgárháborút, hogy sikerrel megvalósítsa tervét. Siker esetén rendelkezésére áll két prototípus, amelyek egy alacsony költségvetésű, nagy harcértékű magánlégierő alapját képezik, amellyel megvalósíthatja a privatizált légi hadviseléssel kapcsolatos régi álmait, amellett hogy szép profitra tesz szert. 

Folytatjuk, kövessék blogunkat!

Forrás: The Intercept

BG

Hozzászólások

comments

Leave a Reply