Megint morfondírozok

Tele a sajtó, az internet az ausztráliai tűzzel, mindenki kommentálja saját politikai szájízének megfelelően. Igen, a politika rögtön felüti a fejét bármiről legyen szó.  Jelen esetben, a klímaharcosok- igazolva látván eddigi eltévelyedésüket-habzó szájjal kiabálnak az üvegház hatás miatt. Jó lenne, ha megnyugodnának, az ún. üvegház hatásnak semmi köze a jelenlegi katasztrófához.  van viszont a felelőtlen erdőgazdálkodásnak, és a felelőtlen emberi magatartásnak. A nem fősodratú médiában megjelent néhány olyan cikk, amely feltárta az erdőgazdálkodás hiányosságait, az ilyen tüzeket elkerülendő faritkítások hiányát, az aljnövényzet nem megfelelő kezelését. Ez az aljnövényzet nemcsak ott okozott problémákat, hanem, néhány éve a Kárpátokban is ahol képtelen volt megfogni az lezúduló esővizet, és hatalmas áradásokat okozott. Képtelen volt,mert kiirtották. De ugyanez a helyzet a brazíliai őserdőkkel is, ott sem az irtással van gond, hanem az esztelenséggel. Megérne egy misét, és lehet, hogy rövidesen írok egy cikket a GDP mérés hiányosságairól, amit már több közgazdász felvetett. Nevezetesen, hogy kimondottan környezetkárosító tevékenységek elemei a GDP-nek. A másik fontos dologról sem szabad megfeledkeznünk, a bunkó emberi viselkedésről. A tűz kapcsán már napvilágot látnak olyan nyilatkozatok, hogy eldobott cigarettacsikk, ellenőrizetlenül hagyott tüzek okozták a bajt. Mindig is mondtam és mondom a legnagyobb klímavédelem az, ha ugyanúgy viselkedünk, mint otthon…nem dobáljuk szét a szemetet,  és az égő cigarettacsikket. Ez utóbbira példa, hogy néhány miskolci lakástűznél bizonyított volt, hogy a kidobott csikk landolt a lejjebb lakó erkélyén, ahol szintén ostoba módon gyúlékony anyagot tároltak és kiégett a fél lépcsőház.

Aztán tovább morfondíroztam, nevezetesen az újévi tűzijátékok kapcsán fellépő kutyavédelemmel. jaj, ilyenkor annyira nem humánusak, hanem kutyák tudunk lenni. Évek óta megy a vita, hogyan lehet megoldani ezt a nagyon fogas kérdést. Válasszuk ketté: a kutyákat szerintem a petárdák zavarják, amelyek egyébként be vannak tiltva. Ennek csak érvényt kellene szerezni, illetve kiterjeszteni, hogy szilveszterkor sem megengedett. Ennyi. A másik, a város nem tartott tűzijátékot,de ezzel együtt az egész város tűzijátékozott. Valamikor ezekhez engedélyt kellett kérni, ma boldog, boldogtalan ellenőrizhetetlen módon durrogtat. Javaslat? lenne, legyen egy központi városi tűzijáték és sehol máshol. Ennek megint csak érvényt kellene szerezni, aki ennek ellenére bunkó, büntessék meg. Az ellenőrizhető módon rendezett tűzijáték a kutyákat sem zavarja, mint ahogy évszázadok óta nem zavarja őket a villámlás és a viharos zivatar. Ha  kutyákon túljutottunk, nem okozott nagy felháborodást az kis hír sem, hogy Ausztráliában helikopterről irtják az elszaporodott tevéket…..hivatkozási alap: elisszák az ember elől a vizet. Na jó, maradjunk ennyibe.

Aztán még tovább morfondíroztam: jönnek a számonkérések a választási ígéretekkel kapcsolatban. Most jelesül arról van szó, hogy mikor fog kinyitni a diósgyőri strand? Ha a városvezetésnek van egy kis esze, a régi formájában remélem soha. Na, most fognak engem jó néhányan hülyézni. Kérem szépen ez a strand világ életében veszteséges volt a maga két hónapos nyitva tartásával. Ma azok követelik az újranyitását akik már a meglévő strandokra sem mennek ki, ez strand egyféle nosztalgikus dolog. Miért nem mennek ki? Mert nagy részük megöregedett, és ifjonti élményei jutnak az eszébe. A fiatalokat pedig nem érdekli azon egyszerű oknál fogva, hogy olyan régen zárva van, hogy nem is tudják milyen volt. Ezzel együtt megnézném a jelenlegi strandok látogatottsági számait is. Ja, és még egy nagy érv a  szauna…. tessenek már összeszámolni egyszer hány  szauna van a városban? Ugyanez  érvényes a Kaláka fesztiválra…..az ott fellépő zenekarok tagjai közül sajnálatos módon már sokan nincsenek életben. Húszon valahány éve megszűnt az egész. Hülyeség volt megszüntetni? IGEN az, de már túl vagyunk rajta. A városvezetés a fiatalokat kérdezze meg, mit szeretnének, hiszen ők fognak részt venni ezeken a fesztiválokon. Úgyhogy a követeléseket illene végiggondolni, mennyi realitásuk van,mert pénzelnyelő beruházás volt egy néhány az elmúlt néhány évtizedben.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply