Dagadt Leo – aki zsebre tette a 7. Flottát – 2. rész

Dagadt Leo – aki zsebre tette a 7. Flottát – 2. rész
A nyomozás során kiderült, jóval többről van szó, mint „mezei” korrupciós ügyről. A Csendes-óceáni és Indiai-óceáni működési területű 7. flottánál uralkodó korrupció, fegyelmezetlenség már-már potenciális nemzetbiztonsági kockázati tényezővé teszik a flottát. 
Az USS Blue Ridge, Francis „fiókirodája”

Francis a kenőpénzek, szexpartik, drága ajándékok révén hozzájutott a flotta hadihajóinak és tengeralattjáróinak mozgásához, bizalmas információkhoz, sőt, még a cégbirodalma ellen folyó nyomozás fájljaihoz is. Mivel kellő kapcsolatokat szerzett a flottánál, nem kellett tartania a lebukástól, így félelemérzet nélkül tett javaslatokat a hadihajók, vontatóuszályok, és a flotta állományába tartozó egyéb típusú járművek mozgatására, saját kikötőibe irányítva őket, ahol természetesen az ő cége végezte az ilyenkor szokásos ellátást, beleértve a tisztítást, üzemanyag-feltöltést, élelmiszer-ellátást. Már amikor ez megtörtént… A nyomozás fiktív számlák, fantom-alvállalkozások, hamis szállítólevelek és teljesítési igazolások tömkelegére akadt, melyek szerint az US Navy – alsó hangon – 35 millió dollárt fizetett ki olyan szolgáltatásokért, melyek soha nem léteztek, de a hatóságok szerint ez az összeg sokkal nagyobb lehet.
A vádemelésre Szingapúrban és az Egyesült Államokban került sor tizennégy személy ellen, de az ügyészség több mint 200 fő érintettségét vizsgálja. Köztük találhatók egyebek mellett a Navy beszerzési részlegének tisztviselői, de a vizsgált személyek közt van a haditengerészet 30 magas rangú tisztje is.
„A szovjeteknek nem sikerült ilyen jól beszivárogni a szervezetünkbe, mint Leonard-nak” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő volt haditengerészeti tiszt. – „A vezetés minden szintjére beépült, erre a KGB sem volt képes.”
Nem túlzás, a beépülés valóban minden szintre kiterjedt: Dagadt Leo egyik bizalmasa, a volt haditengerész Edmond Aruffo-nak állandó helye volt a 7. Flotta USS Blue Ridge nevű irányítóhajóján, ahonnan közvetlen kapcsolatban lehetett főnökével. A beépülés sikerességét jelzi, hogy a hajóra – szigorú biztonsági előírások betartása mellett is – csak a haditengerészet tagjai léphetnek, „külsősöknek” semmi keresnivalójuk ott.
Nem mondhatni, hogy Leonard garasoskodott volna a kapcsolatépítésre szánt összeggel, az „ajándékok” széles skáláján megtalálhatóak voltak a teljes ellátást biztosító egzotikus utazásoktól és a délkelet-ázsiai nyaralásoktól kezdve az aranyórákon, készpénzen, luxusvacsorákon keresztül a távol-keleti luxuskuplerájokba szervezett kirándulásokkal bezárólag minden, amit el lehet képzelni.
(Folyt. köv.)
Cs. v. F.

Forrás: washingtonpost.com

Hozzászólások

comments