Dagadt Leo – aki zsebre tette a 7. Flottát – 1. rész

Dagadt Leo – aki zsebre tette a 7. Flottát – 1. rész
Történetünk nem ma kezdődött. Az amerikai haditengerészet belső ellenőrzése és szövetségi nyomozók éveken át nyomoztak egy rejtélyes ember után, ami végül az Egyesült Államok haditengerészetének legnagyobb korrupciós botrányának kirobbanásáig vezetett.
Leonard Glenn Francis
A kihívást fokozta, egyben nehezítette, hogy emberünk a kémkedés mestere, aki képes volt beépülni az amerikai haditengerészet (US Navy) legfelsőbb köreibe, bizalmas információk és katonai titkok sokaságának birtokába jutva. A célszemély nem egy nemzetközileg körözött terrorista volt, se nem idegen hatalmak ügynöke, még csak nem is egy dél-amerikai drogbáró, hanem egy másfél mázsás, védelmi iparban utazó nagyvállalkozó, a „Dagadt Leonard” becenévre hallgató Leonard Glenn Francis. Francis Szingapúrban működtette „Glenn Defense Marine Asia” névre keresztelt cégét, mely a térségben állomásozó, oda ellátogató amerikai hadihajók ellátását vállalta. Mint a nyomozás során kiderült, ez nem teljesen „véletlenül” adódott így. Francis nagyszabású partikon látta vendégül a haditengerészet magas rangú tisztjeit, ahol a bőséges ajándékok, a csobogó whisky, és a korlátlan szivarmennyiség mellett ledér nimfák gondoskodtak a magas rangú vendégek kényelméről. Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a szíves vendéglátásnak ára volt: Francisnek fontos volt, hogy információkat szerezzen arról, a haditengerészet hajói mely kikötőkben fognak állomásozni a közeljövőben, ezért a magas rangú tiszteket gyakran látta el „jótanácsokkal”, mely útvonalakon érdemes tervezgetni, melyek – meglepetésre – azokat a kikötőket érintették, melyeket ő üzemeltetett.
Az üzlet jól ment, így Leonard „hadrendbe” állított egy luxushajót, ahol éjjel-nappal ment a buli, és a tisztek szabad bejárást kaptak a rendezvényekre.
A jövedelmező üzletnek a szövetségi ügynökök operatív akciója vetett véget. A korlátlan étvágyú Francist sikerült Kaliforniába csalni, ahol állítólagosan a haditengerészet magas rangú tisztjei várták, hogy további jövedelmező szerződéseket kínáljanak neki. Francis ráharapott a csalira. 2013. szept. 16.-án tartóztatták le a san diego-i kikötőre néző szállodai lakosztályában. Ezt követően három szövetségi államban, hét országban több száz, a korrupciós botrányban érintett személy letartóztatására került sor, és lefoglalták a Francis üzleti birodalmára vonatkozó adatokat. A három évig tartó nyomozás során olyan korrupció-sorozatra derült fény, mely a nyomozó hatóságok legvadabb elképzeléseit is felülmúlta.
(Folyt. köv.)
Cs. v. F.

Forrás: washingtonpost.com

Hozzászólások

comments

Dagadt Leo – aki zsebre tette a 7. Flottát – 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ő volt a korsó, akinek nyaka szakadt! Vagy próbára akarta tenni az amerikai kémszolgálat hatékonyságát -közben természetesen, dagadtra hízott! -vagy csak stréber volt és túl magabiztos,a dolgában!

  2. Ugyan khérem, dehogy volt ez korrupció! Ez csak aprócska kis lobby-zás volt.

  3. Az amerikai fegyveres erőkkel a magánszféra hagyományosan erősen össze van fonódva, a függetlenségi háborútól kezdve, ez csak európai szemmel furcsa, ez az ügy azonban jelentősen túllépett a megszokott határokon. Na de várjuk meg a következő részt:)

Hozzászólások lezárva