Egy félévszázados terv – 2. rész

Egy félévszázados terv – 2. rész

A kudarc nem jelentette azt, hogy a programot törölték volna, sőt, a pszichológiai hadviselés módszereinek alkalmazásával új lendületet vett a ’70-es években. A programgazdák rájöttek, eredményesebb, ha Odessza mocsaras vidékei, vagy Kijev környéki elhagyatott raktárházak helyett a médiahatalmat használják fel az eredményes felforgatáshoz. 

Manhattan-ben megalapították a Prolog nevű propagandacéget (kódjele: AETENURE), mely az ukrán nacionalista-banderista irodalom nyomtatásával, terjesztésével foglalkozott. A nyomtatott anyagokat ezután már csak el kellett juttatni a célközönséghez, becsempészve azokat Szovjet-Ukrajna területére. A Prolog new york-i irodája rövidesen egyesítette tevékenységét a szervezet müncheni irodájával.
Az ügynökök sikeresen szivárogtak be és vették fel a kapcsolatot fiatal ukránokkal az 1959-es bécsi Világifjúsági Találkozón. Egy 1967-es keltezésű CIA-dokumentum felhívta a ZPUHRV ügynökeit, hogy vegyék fel a kapcsolatokat, és építsenek ki informális csatornákat ENSZ-diplomatákkal, valamint a Szovjetunióból származó ENSZ-alkalmazottakkal. (Sokat nem vesződtek az ügynökök fedőneveivel, sorszámozták az egységes AECESSOWARY fedőnevet.) 1968-ban a Prologot profitorientált kereskedelmi vállalkozássá szervezték át.
A ’80-as években kezdtek felpörögni az események. Az AERODINAMIC-ot átkeresztelték QRDINAMIC-ra, emellett a Prolog bővítette működését, meglévő irodái mellett képviseleteket nyitott Londonban, Párizsban és Tokióban is, ahonnan anyagaikat, kazettáikat, folyóirataikat és brosúráikat tömegesen csempészték be a Szovjetunióba. Kapcsolatba léptek George Soros szervezeteivel is. Ügynökei révén a QRDINAMIC is bővítette a tevékenységét a Baltikumban, Lengyelországban, Jugoszláviában, Közép-Ázsiában, svájci, osztrák, izraeli és ausztrál újságírók lefizetésével is növelték a nyomást a Szovjetunión, főként a glasznoszty és a peresztrojka eredményeinek dicsőítésével. A világszerte működtetett hálózat azonban alaposan megnövelte a költségeket, a végén már a Prolog sem tudta fizetni manhattani fiókjának bérleti költségeit, és egy olcsó new jersey-i ingatlanba tette át székhelyét.
Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár, a Majdan egyik szülőanyja az amerikai Kongresszus előtt elmondta, hogy a Szovjetunió összeomlása óta az Egyesült Államok ötmilliárd dollárt fektetett az ukrán ellenzékbe, (nyilván, hogy kiszakíthassa Ukrajnát Oroszország érdekszférájából). A közzétett CIA-dokumentumok alapján úgy tűnik, ez sokkal-sokkal került az amerikai adófizetőknek. Hogy pontosan mennyibe is, soha nem fog kiderülni.

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments