Dzsihádista belháború

Dzsihádista belháború
A szíriai tudósítások rendre visszatérő mozzanata a különféle dzsihádista csoportosulások közötti összecsapások. A napokban az egyik legjelentősebb szervezet, a Nuszra Front közzétette, hogy a továbbiakban az ISIS-t tekinti térségbeli fő riválisának. Ezúttal lássuk egy dimenzióját annak, ami a két szervezet közötti kenyértöréshez vezetett.
Ayman al-Zawahiri

Az al-Kaida vezetése a szervezet pakisztáni meggyengülése miatt Szíriában képzeli el a terrorszervezet jövőjét – figyelmeztettek terrorizmus elleni szakértők. Ennek érdekében egyre több emberüket irányítják át Szíriába, ahol emiatt véres leszámolás-sorozat vette kezdetét az al-Kaida szíriai partnerszervezete, az ISIS-ből kivált Nuszra Front és az ISIS között. A kiválás oka az volt, hogy a Nuszra Front nem tartotta még időszerűnek egy formális állam (tehát maga a kalifátus) létrehozását. Szakértők szerint a Nuszra által képzett félföldalatti entitás tovább fokozhatja az Európára és az Egyesült Államokra leselkedő terrorveszélyt.
Ayman al-Zawahiri, az al-Kaida – feltételezések szerint – Pakisztánban tartózkodó vezetője híveit a Nuszra támogatására szólította fel, és sejteket telepített Szíriába, melyek feladata Nyugat elleni terrortámadások előkészítése, megszervezése és kivitelezése.
Az al-Kaida szíriai megtelepedése jelentősen megnövelné a terrorszervezet lehetőségeit, az Európához való földrajzi közelség mellett könnyebbé válna a főként Irakból, Törökországból, Libanonból és Jordániából érkező önkéntesek toborzása és logisztikai támogatása.
Május elejei videoüzenetében Zawahiri áldását adta egy Nuszra-vezetésű szíriai emirátus megalapítására, melyet azonban az érintett szervezet vezetői továbbra sem tartanak időszerűnek.
 
Egy áttételes al-Kaida vezetésű emirátus létrejötte és a szervezet központi vezetőségének aktivizálódása
jelentősen növelné a dzsihádista szervezet iránti közbizalmat a potenciális terroristák körében.
 
"Az al-Kaida egy jól szervezett, kitartó dzsihádista mozgalom, mely, az Iszlám Állam dogmatikus
elveivel ellentétben sokkal rugalmasabban igazodik a szunnita muzulmánok mindennapi életéhez”
– írja Charles Lister, a Foreign Policy Közel-keleti Intézetének főmunkatársa.
Bár mind az al-Kaidának, mind az ISIS-nek ugyanaz a célja (egy iszlám állam létrehozása), ennek eléréséhez eltérő stratégiát, és más-más utakat választanak. Előbbi a csendes, kevésbé feltűnő építkezés híve, utóbbi pedig az intenzív terjeszkedésű, brutális hatalomgyakorlás prezentálását részesíti előnyben. Az ISIS az elmúlt években háttérbe szorította az al-Kaidat a „dzsihádista táplálékláncban”, főként az Iszlám Állam kikiáltása és – igazi média-terrorszervezetként megjelenve – az erőszakot propagáló, látványos médiaelemekkel tarkított brutális videoüzeneteivel. Az al-Kaida viszont a hosszú távú, feltűnés nélküli beszivárgást részesíti előnyben az ISIS nagy feltűnést keltő magatartásmintáival szemben. Az al-Kaida-féle emirátus emellett – az ISIS-szel ellentétben – nem is hangsúlyozza a világ muszlimjainak egyesítését.
Forrás: foreignpolicy.org
Cs. v. F.

Hozzászólások

comments