Az ISIS üzeni Izraelnek: „Hamarosan jövünk”

Tartunk egy kis szünetet Echo Papa történetében, hogy a közben zajló eseményekre is reflektálni tudjunk. Kissé váratlanul, az IS Izrael ellen fordult – vajon mi ennek az oka? Hiszen a terroristáknak általában nem sok babér terem Izraelben. Az IS így próbálná visszanyerni az iszlám világ rokonszenvét, vagy eljött az idő hogy elfoglalják Jeruzsálemet, ahogyan az a prófécián alapuló tervükben szerepel? Nos, ezt döntse el az Olvasó.

Május 7-8-án az ISIS Izrael elleni fenyegetései eszkalálódtak, a hírszerzési és a terrorelhárítási szervezetek szerint. A Közel-Kelet összes IS parancsnokságának összehangolt propagandamanőverében a terrorszervezet egyidejűleg hozott nyilvánosságra legalább 10 videofelvételt, amelyek szerint az IS erői úton vannak, hogy izraeli célpontokat támadjanak meg. 

A Sínai-félszigeti IS fegyveresei az egyik propagandafilmből

Mindegyik felvétel a palesztin helyzetre, Jeruzsálemre és a támadások időzítésére reflektál. Mindegyik videón elmondja a narrátor, hogy nem feledkeztek meg a palesztinokról és többé nem hanyagolják el őket; Jeruzsálemet az „iszlámhoz vezető híd”-ként írják le, és egy bekövetkezendő támadással fenyegetik, mondván „jövünk, méghozzá nagyon hamar”, mely szavak az IS Sínai-félszigeti szervezetének harcosairól készült képeket kísérik. 

Nem ez volt az első eset hogy az IS propaganda Izrael elleni ellenségeskedésekkel fenyeget, de ez volt az első alkalom hogy az IS minden egyes közel-keleti „tartománya” és városa egyidejűleg hozza nyilvánosságra üzenetét. A videók többek közt Rakkából (az IS szíriai központja), Moszulból. az IS iraki fővárosából, a Sínai-félszigetről és Egyiptomból, a kelet-líbiai Dernából és közép-Líbiából származnak, ahol 

az IS egy 300km-es Földközi-tengeri partszakaszt ural a Szidra-öbölben. 

Egyes források szerint mindegyik videóüzenet tartalmazza a következő mondatokat: „Tudjuk, hogy az egyiptomi hadsereget az izraeli hírszerzés és légierő is segíti az ellenünk folytatott háborúban”, „Tudjuk, hogy Izrael hírszerző hálózatot tart fenn a Szinájon a beduin törzsek tagjai közt”, és „Mostantól egyformán fogunk az egyiptomi és az izraeli célok ellen fellépni”.

A DEBKAFILE hírszerzési forrásai azt állítják, hogy az üzenet célja az egyiptomi hadsereg erőfeszítéseinek akadályozása, amelyek arra irányulnak hogy IS-ellenes beduin milíciákat hozzanak létre a Sínai-félszigeten. Erre azután került sor, hogy amerikai terrorellenes szakértők javasolták az egyiptomi vezetésnek, hogy a nyugat-iraki Anbar tartományban szunnita törzsekből, amerikai kiképzők által létrehozott IS-ellenes milíciákhoz hasonlóan állítsanak fel ilyen jellegű erőket. 

A források szerint eddig három beduin IS-ellenes milíciát alakítottak meg, a „Szináj fiait”, a „103. Egységet” és a „Halálosztagot”. Ezalatt a sínai IS eddigi legmerészebb támadását hajtotta végre május 8-án, amelyben nyolc egyiptomi rendőr halt meg, köztük egy tiszt, Kairó Helván nevű külvárosában. Egy haszongépjárműből, amely elállta a rendőröket szállító kisbusz útját, négy álarcos terrorista ugrott ki automata fegyverekkel, több száz lövést adtak le a kisbuszra amelyben mindenki meghalt, majd elmenekültek. Nyugati 
terrorszakértők szerint az IS-nek megvan a képessége hogy nemcsak Egyiptom, hanem Izrael ellen is végrehajtson terrorista akciókat. 

Forrás: DEBKAFile
Ford.: BG

Hozzászólások

comments