Nyugat-Ukrajna – a jövőbeli terrorizmus melegágya – 2. rész

Nyugat-Ukrajna – a jövőbeli terrorizmus melegágya – 2. rész
Képesek lehetnek-e a nacionalisták átvenni a kormányzás irányítását? Ennek nincs politikai realitása. Az országot ma mintegy száz oligarchacsalád uralja. Egy nacionalista hatalomátvétel ezek üzleti érdekeltségeibe ütközne, mely jellegénél fogva a termelőeszközök szocializációjával járna, így az oligarcháknak nem érdekük, hogy a nacionalisták befolyása egy bizonyos határon túlnőjön. Az oligarchák taktikai okokból hajlandóak együttműködni Oroszországgal, de az oroszoknak sem érdekük, hogy egy betegesen fanatikus oroszellenes kör tartsa kézben Ukrajnát.
Elképzelhető-e, hogy a banderista szemléletű Nyugat-Ukrajna leválik Ukrajnáról? A puccs előtt a lvovi hatóságok bejelentették, hogy ha Janukovics nem mond le, Nyugat-Ukrajna leválik, és függetleníti magát. Ez egy tudatos folyamat. A ’80-as évekig Mikola Lebed volt a CIA egyik helyi ügyekre szakosodott embere, aki az egykori nacionalista ukrán kormány tagjaként egyike volt a volinyi lengyelek legyilkolásáról döntő politikai döntéshozóknak.
Az USA tudatosan használta fel az ukrán nacionalistákat az oroszok ellen. Egy nacionalista hatalomátvétel csak akkor lehetséges, ha Nyugat-Ukrajna leválik. Ekkor az ukrán-lengyel határterület különféle terrorista csoportok gyűjtőhelyévé válhat, gyilkosságokkal, politikai leszámolásokkal fűszerezve. Ha az oligarchák végleg szembekerülnek a nácikkal, ezek a fegyveres csoportok a határmenti területekre fognak áttelepülni, magukkal hozva az ezzel járó biztonságpolitikai kockázatokat. Ez egy lappangó, de nagyon is reális veszély, mert a konfliktus átterjedhet a teljes határmenti térségre.

Cs. v. F.
Forrás: russia-insider.com

journal-neo.org

Hozzászólások

comments