Nyugat-Ukrajna – a jövőbeli terrorizmus melegágya – 1. rész

Nyugat-Ukrajna – a jövőbeli terrorizmus melegágya – 1. rész
A márciusban tartott Hősök Napja egybeesik az UPA megalapításának évfordulójával. A jeles eseményről nem hiányoztak a nemzetiszocialista szimbólumok sem. A Rejtynh nevű szociológiai kutatócsoport szerint az ukrán fiatalok a második világháborús népirtásokban jeleskedő banderista UPA-formációk tagjaira egyre inkább hősökként tekintenek.

Ukrajna jelene

Dr. Andrzej Zapalowski lengyel biztonságpolitikai szakértő szerint az OUN és az UPA legitimizációja egy potenciális új konfliktusgóc kialakulásához vezethet. Emlékeztetett, hogy 1942-ben az UPA banderistái együttműködtek a német megszállókkal, aktívan segédkezve a nyugat-ukrajnai etnikai tisztogatásokban.

Az új banderisták újabban „lengyel barátainkról” beszélnek, a szakértő szerint ezt azonban kizárólag megtévesztési céllal teszik. Az ukrán neonácik legfőbb ellensége jelenleg Oroszország, a lengyelek felé tett barátságos gesztusok kizárólag annak tudhatók be, hogy a lengyelekben stratégiai partnert látnak, akik az ukrán érdekek mentén politizálva támogatják a kijevi juntát. Ezért a barátkozás, ráadásul a lengyelekkel ellentétben a magyar állam határozott antibanderista atttitűdöt mutat fel. Ukrajna föderalizálása jelentős autonómiát biztosítana a nyugat-ukrajnai területeknek is, és ha Oroszország visszaveszi Ukrajna felett az irányítást, Nyugat-Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, mivel egyedüli szövetségese Nyugat felé Lengyelország marad, ezért a színlelt gesztusok.
Az ukrán nácik együttműködése az ISIS-szel
Krím visszacsatolásakor az Oroszországban terrorista szervezetekként nyilvántartott tatár egyesületek elhagyták a Krímet, meg sem állva Lvovig, telephelyeket, irodákat kapva az ukrán puccskormánytól. A donbasszi harcokban csecsen terroristák is részt vettek, akiket a korábbi moszkvai és a bugyonnovszki merényletekért is felelősség terhel. Az egyik ilyen szervezet vezetője korábban eldicsekedett, hogy már két ízben is illegálisan átlépte az ukrán-lengyel határt, márpedig ez ukrán szervezeti-adminisztratív támogatás nélkül nem lett volna lehetséges. Nyilvánvaló, hogy az ukrán nácik és a dzsihádisták közötti együttműködés már kifejlett keretekben zajlik, ami tovább fog fejlődni most, hogy Oroszország megkezdte a katonai beavatkozást Szíriában.

Ha kitör egy szociális forradalom, a nacionalisták minden bizonnyal átvennék ezen mozgalmak irányítását is. Becslések szerint az ellenőrizetlen lőfegyverek száma százezres nagyságrendű, ezek nagy része minden valószínűség szerint szintén a nacionalisták kezén van. A hadseregből eddig mintegy tizenhatezer katona szökött meg fegyverével együtt, minden adott tehát egy fegyveres felkelés kirobbanásához. A legrosszabb forgatókönyv egy általános polgárháború, de akkor sem jobb a helyzet, ha a felfegyverzett férfiak a kilátástalan szociális körülmények miatt a szervezett bűnözésbe kapcsolódnak be. 
(Folyt. köv.)
Cs. v. F.
Forrás: russia-insider.com
journal-neo.org

Hozzászólások

comments