Visit Russia! – Az orosz turisztikai ipar fejlesztése

Visit Russia! – Az orosz turisztikai ipar fejlesztése

A Szövetségi Idegenforgalmi Hivatal tájékoztatása szerint 2015-ben hétéves rekordot döntött az Oroszországba látogató külföldi turisták száma. 2015 első kilenc hónapjában több mint 20 millió külföldi látogató kereste fel Oroszországot, ami 8 %-kal több mint 2014 hasonló időszakában.
„Valójában a számítási módszerek eltérőek” – mondta Jurij Barzikin, az Orosz Idegenforgalmi Szövetség alelnöke. – „Ebben az esetben azokról a külföldi állampolgárokról beszélünk, akik ellátogattak országunkba. Ha azoknak a számát vesszük, akik kimondottan turisztikai célból keresték fel hazánkat, a növekedés 13%-os a tavalyi évhez képest.”
„Az érdeklődés megnövekedése országunk felé több tényezőre vezethető vissza” – folytatta a szakértő.- „Egyrészt, Oroszországban minden sokkal olcsóbb, mint Európában. Ide értendő a közlekedés, a szállás, a termékek, szolgáltatások árai, ezek mind hatással vannak a növekedésre. Másrészt, az elmúlt években egyre nő a délkelet-ázsiai turisták száma, akik számára Oroszország földrajzilag könnyen megközelíthető, vonzó idegenforgalmi célpont. A jövőben még jobban ki kell használnunk kedvező feltételeinket, hogy javítsuk az ország idegenforgalmi vonzerejét.”
Ennek érdekében a szolgáltatások minőségének javítása céljából december közepétől a Nemzeti Turisztikai Hivatal honlapja többnyelvű tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek az ország fő kulturális, természeti, történelmi látnivalóiról és nevezetességeiről.

Szintén ebben az évben a Turisztikai Hivatal marketing osztálya megindította a „Látogass el, és pihenj Oroszországban!”- programot, melynek keretében számos országban nyílik érdekképviselete és tájékoztató központja a Turisztikai Hivatalnak, elősegítendő az Oroszországban tartandó üzleti, és utazási célú utazásokkal kapcsolatos információszerzés megkönnyítését.  Az idegenforgalmi információs központok már nyíltak Finnországban, Németországban, Ausztriában, de kiemelt célterületként vannak számon tartva a közel-keleti, a kínai és az olasz piacok is. 

Turizmus céljából Oroszország felé irányuló tíz legfontosabb küldőország közt listavezető Kína (583.000 fővel), őt követi az USA (319.000 fő) és Németország (153.000 fő), de jelentős számú a török, brit, francia, dél-koreai és izraeli turisták száma is.
 
2014-hez képest 2015-re a számszerűleg a legnagyobb növekedést az iráni vendégek produkálták, százalékos arányban az argentin (28,3%), a tajvani (23%) és a kínai (21%) turisták száma növekedett leginkább.

Ezzel szemben a Szövetségi Idegenforgalmi Hivatal statisztikái szerint az európai és észak-amerikai turisztikai forgalom csökken, jobb esetben stagnál. A németországi, amerikai, olasz látogatók száma alig változott, Hollandia, Csehország, és a skandináv államok esetében pedig visszaesés tapasztalható.

A kimenő idegenforgalom 2015-ben az előző évihez képest 20%-kal csökkent, aminek oka a szakértők szerint a rubel dollárhoz és az eurohoz képesti gyengülése. A célországok között Törökország, Egyiptom, Görögország, Spanyolország és Németország a listavezetők.
Cs. v. F.
            rg.ru

Hozzászólások

comments