COPE – az Európai Ellenzéki Pártok Kongresszusa

COPE – az Európai Ellenzéki Pártok Kongresszusa
Nyikolaj Sztarikov – Oroszország Nagy Hazafias Pártjának vezetője
Olyan politikai folyamatoknak vagyunk szemtanúi napjainkban, melyek semmilyen garanciát nem ígérnek az emberiség számára. Növekvő munkanélküliség, itt-ott fellángoló helyi katonai konfliktusok, lassuló-stagnáló gazdaság – ezek jellemzik mindennapjainkat. Ezeket a gondokat a politikusoknak kell megoldani, mivel ők maguk hozták létre ezeket a problémákat. Ugyanakkor világosan látszik, hogy a mai európai politikai elit nem felel meg az európaiak többsége által támasztott elvárásoknak. Növekvő munkanélküliség, milliószámra beáramló azonosítatlan migránsok, elhúzódó gazdasági recesszió – az európai politikum fókuszpontban levő kérdései. A megoldásokat a realitásokat figyelembe véve kell megtalálni, melyek lehetővé teszik az európai kontinensen a feszültségek csökkentését, és ésszerűsítik a szabadkereskedelmi folyamatokat minden európai állam számára- márpedig ezek a kérdések nem rendezhetők megnyugtatóan Oroszország részvétele nélkül. Európában elkerülhetetlen változások közelednek, a politikailag-morálisan csődbe ment politikusi garnitúra helyett új karakterek jelennek meg a közeljövőben a politikai palettán, a népszerűtlen, bizalmi tőkéjüket felélt politikai osztály helyét új szereplők veszik át a nyilvánosságban. Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy aki a jövő Európájában vezető szerepet kíván betölteni, nyitott legyen a nyílt párbeszédre és a kompromisszumokra.
A fenti okok miatt döntöttünk egy új kommunikációs színtér létrehozása mellett – ez az Európai Ellenzéki Pártok Kongresszusa (COPE). Terveink szerint azoknak az érintett pártoknak, politikai szereplőknek kívánunk teret biztosítani, amelyek-akik még nem töltenek be jelentős szerepet nemzeti parlamentjükben, de ismertségük és befolyásuk folyamatosan növekszik. A COPE célja, hogy szót kapjanak azok a politikai erők, melyek készek a nyílt párbeszédre a leginkább aktuális kérdésekről, és hajlanak rá, hogy közös kérdéseinkre közösen találjuk meg a megoldásokat, és emellett első kézből ismerkedjenek meg egy-egy területen az orosz állásponttal.
A COPE első ülésére 2016. május 17-18.-án kerül sor Moszkvában.
Javasolt napirendi pontok:
1.      1. Kulturális összecsapások a migrációs politika tükrében
2.      2. Alternatív gazdasági együttműködés a szankciók idején
3.      3. Európai szuverenitás a globális partnerségben
4.      4. Emberi jogok a radikalizálódó liberalizmus tükrében
A COPE szervezőbizottságának tagjai különböző országokból származó neves közéleti személyiségek, mint pl. Nyikolaj Sztarikov orosz publicista, politikai elemző, vagy Szergej Helemengyik szlovák szlovákiai politikus, közíró.
További információk: copeforlife.org

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments