Augusztusra vége a szíriai polgárháborúnak?

Szíriai kormánykatonák járőröznek a visszafoglalt Palmira utcáin


A márc. 25-i, pénteki négyórás moszkvai találkozón John Kerry amerikai külügyminiszter valamint Vlagyimir Putyin orosz elnők és Szergej Lavrov külügyminiszter megállapodtak egymással, hogy nagyobb nyomást gyakorolnak a szíriai konfliktus résztvevőire, hogy felgyorsítsák egy megállapodás létrehozását. Határidőként 2016. augusztusát tűzték ki. Lavrov szerint Oroszország elkötelezetten támogatja a politikai átmenetet megoldásként, de hangsúlyozta, hogy annak mindkét fél beleegyezésén kell nyugodnia. Abban egyetértett Kerryvel, hogy fokozni kell a nyomást a szembenálló erőkre mindkét oldalon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Basar el-Aszad öt hónap időt kapott arra, hogy koalíciót hozzon létre saját támogatóiból és a szíriai ellenzéki frakciók tagjaiból. 

A kedvező helyzetet Palmira visszafoglalása hozta létre, amely a február 27.-én kötött tűzszünetnek köszönhető, amelyet a felek nagyjából be is tartottak (a tűzszüneti megállapodás nem vonatkozik az IS-re valamint az al-Kaidához köthető al-Nuszra frontra sem, így ezeket továbbra is támadja valamennyi hadviselő fél). Szergej Ruckoj altábornagy, a hadsereg tábornoki karának tagja szerint a tűzszünet segített a szíriai hadseregnek, hogy nagyobb erővel léphessen fel a fenti két csoport ellen. A város visszafoglalását az orosz erők nagymértékben támogatták, több mint otszáz harci bevetést repültek 2000 különböző célpont ellen Palmira környékén március 7. és 27. között, továbbá támadásokat intéztek a Rakka és Deir Ezzor felé menekülő IS erők ellen is. Ebből az is kiderül, hogy a vadászgépek korábbi kivonása ellenére még mindig komoly orosz erők vannak Szíriában. A történelemből is ismert Palmirát 10 hónapon át tartotta uralma alatt az IS.

Vlagyimir Putyin álláspontja szerint a viszonylagos nyugalom javítja a genfi béketárgyalások esélyeit. 

Ruckoj altábornagy elmondta, hogy a város bevételének stratégiai jelentősége van a város elhelyezkedése miatt. Mivel a várost már a szíriai hadsereg ellenőrzi, a – szokásos orosz terminológiával elnevezett – „banditák” számára sokkal nehezebb Szíria északi és déli területei között átcsoportosítani erőforrásaikat, és jelentősen meggyengíti Damaszkusz és Aleppó körüli helyzetüket is. Hozzátette még, hogy a természeti erőforrásokban gazdag terület elvesztésének a lázadók anyagi lehetőségei látják kárát, nehezebben tudnak fegyvereket beszerezni vagy embereiket megfizetni.

Április 1.-én pénteken orosz utászok érkeztek Palmirába, hogy megtisztítsák a várost az aknáktól és az elrejtett robbanóeszközöktől. A védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint az utászok légi úton érkeznek Szíriába, és a legmodernebb tűzszerész robotokkal és más eszközökkel vannak ellátva. 

Palmirát 3 hónappal azután sikerült visszafoglalni, miután az iraki kormányerők visszafoglalták Ramadi városát. Mindkét helyet 2015. májusában szállta meg az IS, két, egymástól aránylag távol, párhuzamosan végrehajtott hadművelet során, amely nagyban hozzájárult az IS-sel szembeni félelmekhez. E két fontos győzelem azonban megrendítette az IS legyőzhetetlenségének mítoszát, és sok tekintetben értéktelenné tették az IS más jellegű nyereségeit is. A szíriai polgárháború során a lázadó csoportoknak megvolt a kapacitása területek elfoglalására, a hadsereg azonban kizárólagosan birtokolja a légierőt, harckocsikat és nehéztüzérséget – ez egy patthelyzetet hozott létre nagy véráldozatok árán, ez a szituáció most vélhetően megszűnik, és elindul valamiféle folyamat amely az IS legyőzésére irányul, legalábbis a térségben. Megfigyelhető, hogy az iraki és a szíriai helyzete romlásával párhuzamosan az IS (és az al-Kaida) megpróbál más területeken látványos akciókat végrehajtani, így Tunéziában, Líbiában és Egyiptomban is. A szíriai hadseregnek azonban még az orosz támogatással sincs esélye arra, hogy mind az IS, mind pedig az ellenzéki frakciók ellen győzni tudjon, sőt, az elmúlt hetek győzelmi sorozatát is csak az tette lehetővé, hogy a tűzszünet miatt erőforrások szabadultak fel az IS elleni harcra. Így aztán nyitva marad a kérdés, hogy a katonai patthelyzet után a politikai patthelyzetet – amelyben nagyon erős ellenfelekkel néz szembe – hogyan tudja majd feloldani Basar el-Aszad. 

Írta BG
Források: DEBKAFile, Al-Jazeera

Hozzászólások

comments