Itt mindenki amnéziás?

Ez most nem egy elemző cikk lesz, a hülyeség néhány gyöngyszemét emelem ki. Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével levelet írtak az Uniónak, hogy nekünk járó uniós pénzeket az önkormányzatok kapják meg, mert ők nem lopják el, és ők tudják, hogy mire kell.  Nem a magyar kormánynak írtak, vajon miért? Mondom: valószínűleg a kormány tudja, hogy az országban kinek hol és milyen mértékben szorít a cipő, és az odaadott pénzek esetleg a környező települések fejlődésre is hatással lesznek. Ha ez így van akkor világos, hogy nem lehet az uniós büdzsében úgy turkálni ahogy Karácsony és a mögötte álló szivárvány koalíció szeretné. Na, jó játszunk el gondolattal elfogadja az unió az igényt, akkor már csak egy kérdés marad, ki, hogyan és milyen kritériumok alapján osztja el a pénzt. Aztán mi lesz a maradékkal az menjen többi önkormányzatnak? Tehát még egyszer a nagyon felkészültek azt kívánják, hogy ők mint ellenzéki polgármesterek leveszik a tejfölt a maradék pedig jusson az ócska vidékieknek, ahogy néhány ellenzéki politikus a vidéket jellemzi. Na, menjünk tovább én vagyok a rosszindulatú, és ők a többi polgármester nevében is kérik ezt az eljárást. Akkor csak egy kérdés van ki hatalmazta fel őket, a többiek miért nem írták alá? azért több mint háromezer polgármester mellett tíz aláíró nem tudom ki hogy van vele, nekem nem jelent többséget. De, nézzük az unió részéről, ott még nagyobb lesz a káosz. Nyilvánvaló ha ezt  a kérést elfogadná az unió akkor más országok polgármesterei is bejelentkeznének…….nem folytatom, csak nézzetek utána hány város, település van Európában, és milyen apparátus kellene a pénz elosztásához.

Na, de nézzük a másik oldalt a Fidesz így nem lopná el. Ez is sántít egy kicsit, ugyanis a négyes metró 256 milliárdos korrupcióját nem a Fidesz követte el. Aztán jó lenne, ha visszanéznék, hogy a kormány mennyivel konszolidálta annakidején a szocialista-liberális önkormányzatokat? Ne keressétek, mondom-ha valaki mégis keresni akarja, megtalálja az ÁAK honlapján, településekre lebontva-tehát 1450,0 milliárd ft-al. Minden szakmai elemzés azt támasztotta alá, hogy az önkormányzatoknál volt legnagyobb korrupció. Csak gondoljunk vissza Miskolc 56,0 milliárdjára úgy, hogy tízmilliárdos devizahitelt nem lehetett konszolidálni, és az utolsó részletet talán a mostani városvezetés fizette ki, ha kifizette, nem tudom. Aztán lehet gondolkodni, hogy ez az 56,,0 mrd hová tűnt el? Ne legyenek illúzióink, akik létrehozták e szép teljesítményt most megint itt vannak a holdingban. Tehát ennyit a szivárvány agyament ötletéről. Egyébként a városok eddig is pályázhattak külön nekik kiírt pénzügyi alapokból. Kíváncsi lennék hány városunk élt ezzel a lehetőséggel? Nem is kell csodálkozni ez beleillik a DK európai minimálnyugdíj és bér hagymázas ötlethalmazába.

Na, menjünk tovább…. ahogy a fentiekből látszik megint előtérbe került az ország korrupciós- és versenyhelyzete. Tetszenek tudni, ezen mutatóknak az a sajátossága, hogy a ballib kormányok alatt javul a jobboldaliaknál romlik. Ezen az oldalon korábban leírtam, a korrupciós index tévelygéseit, most annyit, hogy az akkori cikkemben idéztem a Transparency International jogászát. Megkérdezték tőle, hogy TI kutatásai alapján indult-e vizsgálat, azt válaszolta, hogy nem, a vizsgálatok nem kimondottan erre irányulnak. Akkor mire? kérdezem én a vidéki tollforgató. Hadd dicsekedjek egy kicsit, néhány olvasóm megállapította, hogy azt kedvelik, hogy mindig megadom a hiteles forrásokat. Köszönöm a véleményt, most is ezt teszem. A kétkedők olvassák el a Pénzügyi Szemle 2019/3 számát, ahol komoly szakemberektől, nemzetközi adatok, vélemények alapján írtak elemző cikket a korrupciós indexről, és a versenyképességi minősítések mérésének problémáiról. Legyen ez a házi feladat. Ja, megtalálható a neten, és a két  cikk ugyanabban a számban szerepel.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply