Koronavírus….és mi lesz utána?

Az ismert egészségügyi gondokon- a felesleges haláleseteken-túl mit hozott nekünk a koronavírus? És…jön a kérdés, mi lesz utána? Az első kérdésre könnyű a válasz megjelentek a nagyon megmondók, és virágzik a politikai analfabetizmus. Az összeesküvés elméletek tömkelege, különböző megelőző népi gyógymódok, az ismeretlen eredetű „orvosok” nyilatkozatai, stb. Ezt tendenciát tovább erősítik politikusaink hasonló színvonalon mozgó megnyilatkozásai, amivel főleg a kormányt támadják, világos ebből kell valahogy felépíteni a nem létező politikai tőkét. Ennek csak egy nagyon negatív hatása van, nevezetesen gyengítik a kormány intézkedéseit, lazítják a fegyelmet a lakosság körében, lelkük rajta.

Nézzük a második kérdést, mert ez az izgalmas: itt több dolog merül fel, például alapvető kérdés, milyen hosszú lesz koronavírus hatása, és ebből következően milyen mély és hosszú lesz a gazdasági visszaesés, vagy válság? Lesz-e védőoltás, és ha igen mikor? Ha rövid időn belül lesz, és minden igénynek megfelel, nincs miről beszélni. Ha viszont valamilyen formában csak tompítani tudjuk, akkor együtt kell élni vele. Milyen élet lesz ez, mennyire fogja átalakítani az egészségügyet? Mennyire fogja lekötni az eddig rendelkezésre álló kapacitásokat? Ha ez sem sikerül akkor is a gazdaság előbb-utóbb kikényszeríti az újraindulást, és jön a következő kérdés:  mely ágazatokat kell elsősorban újraindítani, hogy elkerüljük a tömeges munkanélküliséget, amit sikeresen épphogy felszámoltunk? És…mi lesz a nyersanyag-alkatrész utánpótlásokkal? Vajon az ellenőrző tesztvizsgálatokat be kell építeni a nemzetközi kereskedelembe? Hiszen nem tudjuk, hogy mennyire lesz virulens, mutációképes a vírus. Ez a képzeletbeli tesztelés mennyire drágítja a termelést, és egyúttal mennyire lassítja azt? HA ÍGY ALAKUL MI LESZ A GLOBALIZÁCIÓVAL, A LIBERÁLIS GAZDASÁGPOLITIKÁVAL, ÉS VÉGÜL AZ UNIÓVAL, AMELY KIMONDOTTAN CSAK POLITIKAI ALAKULAT JELENLEG? Pedig voltak figyelmeztető jelek: a korábbi SARS és MERS vírus, amire a világ a füle botját sem  mozdította. Miért is tette volna? a SARS vírus 26 országra terjedt ki, és valamilyen számítások alapján- ez szerepel sok elemzőnél- 30,0 mrd USD-t emésztett fel. Mi ez a mostani amerikai 2000,0 mrd-os csomaghoz képest? Ki emlékszik a MERS vírusra? Senki! ez elkerülte Európát, és erről a közvélemény szinte semmit sem tud. És, most nem beszélek a sertéspestisről a madárinfluenzáról, amelyek szintén tetemes károkat okoztak. Ha végig gondolom az eddigi- a várható hatásokat- akkor azt kell mondanom, hogy ÚJRA KELL STRUKTURÁLNI  AZ EGÉSZ NEMZETGAZDASÁGOT!  ÉS…JÖN  A KÉRDÉS. KI FOG DÖNTENI EZEKBEN A KÉRDÉSEKBEN? CSAK NEM ELŐJÖN A NEMZETGAZDASÁGOK ERŐTELJES SZEREPE? Milyen messzire kerültünk az Európai Egyesült Államok agyrémtől? Az Eu most is még csak tapogatódzik. Sötét képek? lehet, de a közvélemény még mindig nem fogja fel mivel állunk szembe. A közvélemény- ráadásul az anarchista ellenzéknek köszönhetően- lazán kezeli a kérdést, az Operatív Törzs döntéseit cseszegeti. A közösségi portálok tele vannak, „gyógymódokkal” ahogy a bevezetőben írtam. De, nézzük már meg mit tudunk laikus szinten a vírusról?

A vírusokat Dimitrij Ivanovszkij orosz mikrobiológus fedezte fel 1892-ben!!! Azért érdekes ez, mert sokan azt hiszik ez egy ismert régi terület. HÁT NEM AZ!! Sőt hosszú ideig viták kereszttűzében állt, hogy micsoda…ha jól olvasgatok, még ma sincs egyértelmű állásfoglalás ebben a kérdésben. Én, mint laikus a következő fordulópontokat emelném ki: a felfedezés után a vírusok osztályozását 1962 -ben kezdték el, amelyet később a Nemzetközi Vírustaxonómiai Bizottság- ICTV- vett át, és FEJLESZTETT tovább. A Nobel díjas David Baltimore-  1971-ben- kezdte el a róla elnevezett rendszer fejlesztését, amelyet jelen pillanatban az ICTV taxonómiával párhuzamosan alkalmaznak. Máig mintegy 5.000 fajukat írták le, de valószínűsithető  számukat több millióra teszik. Eredetük bizonytalan, élőlény mivoltuk vita tárgya a mai napig. Bármilyen sejtes életformát képesek megfertőzni, állatokat, növényeket, gombákat, és baktériumokat is. A vírusfertőzés számos emberi megbetegedéshez vezethet, vannak közöttük enyhébbek / nátha, bárányhimlő, herpesz/ és súlyos, akár halálos kimenetelűek is / Ebola, AIDS, madárinfluenza, MERS, SARS, COVID-19 /. Némelyikük erős mutációs jelleggel bír, vannak amelyek csak állatokat fertőznek, de az utóbb ismert, járványt okozó vírusoknál már mindkettő-az ember is- szóba jön.

Na, ennyit, mint laikus,de ezzel együtt ajánlom, a „nagyonmegmondók”figyelmébe, hogy jelenleg a világ tudósainak százai, ezrei, tízezrei- a pontos szám nem ismert-dolgoznak a koronavírus megfékezésén, és  a pénzfelhasználások többségi része a kutatásokra, a vakcina kifejlesztésére irányul. Tehát jó lenne, ha mindenki megfelelő alázattal közeledne a témához, nem okoskodna a kiadott intézkedések végrehajtásán. UGYANIS, HA MÉG NEM VILÁGOS, NEM TUDJUK MIVEL ÁLLUNK SZEMBE.

Visszatérve a gazdasághoz semmi sem lesz ugyanaz, mint a válság előtt!! Nagy valószínűséggel erősödni fog az önellátásra való törekvés, ez mezőgazdaságunk átalakítását fogja maga után vonni. A nagyüzemek mellett erősíteni kell a mezőgazdasági közép-kis-és családi vállalkozásokat. Megszűnnek, legalábbis egyelőre a hosszú szállítási útvonalak, főleg hogy biztosan nem egy időben szűnik meg minden országban a vírusfertőzés. Ha így lesz, akkor ezen országokba megnyílnak az export lehetőségek. A vírusnak, legnagyobb nyertesei az informatikai cégek lesznek……ez nem is pontos így…..talán pontosabb, hogy a vírus katalizátorként felgyorsítja ezek fejlődését. Ha együtt kell élnünk egy letompított vírussal, akkor biztosak lehetünk, hogy a kisebb- nagyobb irodákban, gyárakban, és egyéb munkahelyekre érkező emberek alapvető elvárása lesz, hogy a lehető legkisebb egészségügyi kockázatot kelljen vállalni. Ebből következően felértékelődnek, a proptech, a fintech, és hasonló alkalmazások, teljesen más napi rutin fog kialakulni.

Egyelőre ennyi amin morfondírozok. Nyilván nem kőbe vésett dolgok amit leírtam, nem venném erre a bátorságot, talán gondolat ébresztőnek jó. És…talán a „mindent tudók „, ha olvassák soraimat alázatosabbak lesznek ezzel miniatűr szörnnyel szemben.

 

Hozzászólások

comments

Leave a Reply