Napi morfondírozás: választás, avagy hol vannak a súlypontok?

Hát befejeződött, a választás, és a pártok elkezdték értékelni az eredményeket. A baloldali liberálisok szerint porlik a Fidesz előnye, jó úton járunk- mintha a foci szakemberek véleményét hallanám- a Fidesz szerint erősebbek vagyunk, mint valaha. Ami igaz is, de a növekmény eloszlása azért nem mindig ott jelentkezett ahol kellett volna, így vannak fájdalmas veszteségek is. Ezek a számszerű tények, ezen jókat lehet vitatkozni a kocsmában, de van ennek a választásnak egy sokkal fontosabb vetülete, amivel keveset, vagy egyáltalán nem foglalkozunk. Ezt talán úgy lehetne megfogalmazni: kik voltak a jelöltek, mit képviselnek, és ez vajon mennyiben felel meg a választók belső értékítéletének, belső erkölcsi rendjének….ha van ilyen? Maslow szerint van, mert a erre épülnek a szükségletek, és ezek állítólag pontosan mérhetők. Szóval a választók……nálunk ebbe a kategóriába mindenki belefér, kivéve akik egészségügyi állapotuk miatt alkalmatlanok, a büntetésüket töltők a 18 éven aluliak, stb.

Nézzük a végeredményt: a csendben és végre beinduló Alstom per, egyelőre 2,8 milliárd ft erejéig úgy látszik teljesen hidegen hagyta a szavazókat. Pedig ez a szerződés a legnagyobb- több országon átnyúló-korrupciós ügy kis hazánkban. Lehetne még néhányat említeni, de valahogy mindig elfelejtjük a közel múlt eseményeit. Mi az ami viszont elborította a bulvárt?  Borkai szexügye…az előbb valami belső erkölcsi rendről írtam….erre megválasztják. Kispesten valami hasonló történik, ott már nyíltan lopásról, korrupcióról beszélnek, valami fehér por mellett….megválasztották őket. Czeglédy Csaba akit már a bíróság elítélt adócsalásért, okirat hamisításért, megint mentő övet kapott , ugyanúgy mint az EP választások során. A végére hagytam Zuglót, ahol parkoló botrány, zsarolás, fenyegetés, sőt önkormányzati csődről beszélnek az emberek…..mi történik? Tudják… Karácsony Gergelyt megválasztják fő polgármesternek. Egy kb 2,0 alatti párt képviselőjét. Egyébként a lista sokkal szélesebb és hosszabb ez az ami hirtelen eszembe jutott.

És… kit nem választanak meg…tudják: azt a Tarlós Istvánt aki példamutató családapa, nincsenek, nem voltak nőügyei, a korrupció soha fel sem merült vele kapcsolatban, kihozta a fővárost a 20 éves Demszky pusztításból. A főváros 20 helyet javítva a világ fővárosainak élvonalában van, egyik legkedveltebb turisztikai célpont. Nos, Ő nem kellett a választóknak. A belső erkölcsi igényről írtam valamit….

Nézzük tovább évek óta a balliberálisok hörögnek, mint a benzinlámpa a határon túli MAGYAROK szavazati joga ellen. Pedig Ők a véreink, semmi közük nem volt ahhoz, hogy odakerültek….annál több köze volt nagyon sok most nagyon demokrata balliberális politikus felmenőinek. Mindezt csak azért említem, mert 140.000 itt tartózkodó külföldiből 90.000 szavazott főleg Budapesten. Milyen csend van most balliberáliséknál? Főleg azért mert a szauna hírnök szerint ezeknek a külföldieknek felkészítő előadásokat tartottak néhány romkocsmába.

Szóval ennyit a választásokról, de nézzük amivel kezdtem…. milyen a választók belső értékítélete, belső erkölcsi rendje? Ha van is mennyire erős a csordaszellemmel szemben, magyarán a választási gyűléseken unalomig ismételt propaganda szöveg, mennyire nyomja el az én sajátos énemet? Mennyire tudom, vagy nem tudom felismerni, hogy az a szöveg nem az én és környezetem érdeke, hanem egy szűk politikai elité, akik évek óta a szövegből élnek. Miért tudja ez a bülbül hang elnyomni, a belső énemet, miért nem a tényeknek hiszek…kik és mit tettek az országért, és milyen eredménnyel? Ha ezen a szemüvegen át nézem a választásokat, nagyon szomorú képet látok…erre mondhatjátok, hogy egyéni szociális probléma, vagy igyak rá egy sört majd jobb lesz……higgyétek el, nem lesz.

Tudom ez több ezeréves probléma. Az ókoriak is sokat küszködtek vele, pl. Athénba nem szavazhattak a nők, a rabszolgák, a felszabadítottak sem. Aztán egy nagy ugrással Amerika hajnalán ezt az államokra bízták, de egy közös volt benne a tulajdonnal való rendelkezés elengedhetetlen feltétele.  Tényleg végig kellene gondolni, vajon mindenki alkalmas a szavazásra, és a jelölésre? Igen, ez mind a két oldalra érvényes. Ugyanis minden szakmában komoly iskolai végzettséghez  kötik a munkavégzést, amit szinten kell tartani. Ez nagyon igaz sok szakmunkásra, ahol több milliós gépeket üzemeltetnek, hasonlóan a hivatásos katonákhoz, a hagyományos értelmiségi pályákról nem is beszéljek. Érdemes szavazati jogot adni az évek óta nem szavazóknak, a száraztésztával befolyásolható embereknek? A szavazati jogot ma semmibe nézik az emberek, mert jár, és ami feltétel nélkül jár az a nullával egyenlő. Nem kellene elgondolkodni, hogy értékké tegyük ezt a jogosítványt?

Nézzük a másik oldalt. Hol nincs komoly előírás, szakmai gyakorlat, szakmai karrier?  Igen, a politikusoknál….akármilyen tanfolyamokkal olyan ügyekbe szólnak bele amihez fogalmunk sincs, lásd a paksi beruházást. Hirtelen mindenki atomfizikus lett. Ugye mennyire más lenne a helyzet, ha a szavazati jognak értéke lenne? Nagyon sokan a startvonalhoz sem kerülnének oda.

 

Hozzászólások

comments

Leave a Reply