Európai Unió alapértékei és a migráció

Óriási csata zajlik a közösségi oldalakon a bevándorláspárti illetve az azt ellenzők között.   A bevándorlás támogatók az európai népesség elöregedésével, a növekvő munkaerő hiánnyal indokolja a migráció jogosságát. Nem mennék bele ebbe a parttalan vitába, nézzük inkább a tényeket.   Talán kezdjük ott, hogy mi az Európa Unió alapvető célkitűzése-ez megtalálható az EU honlapján- sok minden más mellett ebben a kérdéskörben.

„fenntartható fejlődésre törekszik, melynek alapja a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, az árstabilitás, a környezetvédelem, valamint egy RENDKÍVÜL VERSENYKÉPES, TELJES FOGLALKOZTATOTTSÁGGAL ÉS TÁRSADALMI HALADÁSSAL JELLEMEZHETŐ SZOCIÁLIS  PIACGAZDASÁG. / kiemelés tőlem /. Itt  most csak a teljes foglalkoztatással foglalkozom….és először is nézzük  a számokat. Elöljáróban jelezni kívánom, hogy az EuroStat a foglakoztatási adatokat 2019 júliusában fogja frissíteni addig a korábbi és a havi adatok állnak rendelkezésre.Na, nézzük hogy állunk ezen a téren???? Az euróövezetben az adósságválság csúcsán 2013 áprilisa és júniusa között 12,1 %- on tetőzött a munkanélküliségi ráta és bár ennél a mostani 8,1 % alacsonyabb, még mindig meghaladja a pénzügyi válság előtti év 7,4%-át.

Az abszolút számok sokkal beszédesebbek, 2018. 09 hóban 16.574 ezren voltak munka nélkül az Eu-ban, ebből 13. 153 ezer az euróövezetben / 19 tagállam/. A legmagasabb adatokat Görögország 19,0% / tavaly júliusi adat/, Spanyolországban pedig 14,9%-ot mértek. Idetartozik még Olaszország 10,0% felett, és Franciaország 8,9%-os mutatóval.  Jól látható, hogy a bevezetőben említett célkitűzés, hogy diplomatikus legyek maradéktalanul nem valósult meg, sőt közel sincs hozzá. Az elmúlt években több uniós határozat született a probléma megoldására amely természetéből adódóan komplex szemléletet követel. Néhányat említve oktatás politika összehangolása, korosztályok szerinti feladatok, munkanélküli korosztályok iskolai végzettsége…stb. Ugyanis nem minden munkanélküliség azonos természetű…például Miskolcon a nagyvállalatok szétesése után magas iskolai végzettséggel bíró, azaz minősített munkanélküliség volt, amit a korábbi városi, országos vezetés képtelen volt kezelni. Pedig itt középiskolát végzettek, technikusok, műszaki főiskolákat, egyetemet végzett emberek voltak munka nélkül. Nézzük milyen mit lát ebből az unió? 2010-ben fogalmazta meg a 2020-ra elérendő célkitűzéseket:

-20-64 éves korosztály 75%-a rendelkezzen munkával….- iskolai lemorzsolódás aránya csökkenjen 10,0% alá. é a 30-34 évesek legalább 40,0 %-a rendelkezzen felsőfokú végzettséggel…..-20,0 millióval csökkenjen a szegénységben élők , vagy elszegényedett és a társadalmi kockázatoknak kitettek száma. Akárhogy nézem elég szellős irányelvek,kicsit emlékeztet engem a pártállami május elsejére központilag kiadott jelszavakra.

Tehát a beharangozott foglalkoztatással komoly problémák vannak. Abszolút nem foglalkoznak az azonos kultúrkörben élő, iskolai végzettségtől függetlenül nyelveket beszélő döntően fiatalokból álló munkanélkülieknek a tagállamokon belüli foglakoztatásával.

Viszont kell a migráns áradat, igen ezek a döntően képzetlen emberek fogják megoldani az európai problémákat amikor a saját „fiainkból” sem tudjuk. Rendkívül nehéz a papírok nélkül érkező migránsok azonosítása, egyáltalán bármilyen felmérés, alaposabb elemzés elvégzése. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a kibocsájtó országoknak fogalmuk sincs hányan távoztak ,és hova. Az EuroStat is különböző  helyekről szedi össze az adatokat, így a statisztika adatok ún. tükör vizsgálata komoly nehézségekbe ütközik.

2017-ben 21,6 millió volt a nem uniós állampolgársággal rendelkezők száma ami az Eu 28 népességének 4,2 %-át tette ki. Nem beszélek e cikkben a „járulékos” gondokról- hogy megint diplomatikus legyek- a közel sem jogkövető magatartásukról, az egyre fokozódó fertőzés veszélyekről, és a későbbi- családok egyesítése-robbanásszerű létszám növekedésről.

És…végül egy becslés az emberkereskedők cca 4,0 milliárd Eurót kerestek….ezután két kérdés merül fel mennyivel támogatja az Unió a saját programjaiba megfogalmazottak megvalósulását…….és mennyit áldozott eddig a migránsokra????? Talán egyszer sikerül utánanézni.

 

Hozzászólások

comments

Leave a Reply