Miért most találkozott Donald Trump és Orbán Viktor?

Avagy  a nagy kitalálós játék…vajon mit ígértünk az USA-nak? Mindenki találgat, az ellenzék már az őrület szintjén keresi az érveket,miként lehet csökkenteni a találkozó jelentőségét. Nos, szerény véleményem szerint semmit nem ígértünk, hanem egy több éve tartó egyeztetési folyamat lezárásaként találkozott a két kormányfő. Plusz a NATO évforduló, mint jelképes esemény.

Nos nézzük: a NATO 1997-ben kötött a tagállamokkal egy Védelmi Együttműködési Megállapodást / Defense Cooperation Agreement, DCA /. Ezzel kapcsolatban merült fel már jóval korábban a Katonai Schengen kifejezés / Ben Hodges altábornagyhoz köthetően / gondolata amit nem szívesen alkalmaztak, mert ezt a migrációval azonosították. E helyébe került a ” határokon átívelő katonai mozgékonyság”, melynek fontosságát mind az amerikaiak, mind az EU elfogadott. Könnyen belátható, hogy a kontinens keleti felének egy orosz támadással szembeni megvédésére hivatott katonai erő, akkor a leghatékonyabb, ha a leggyorsabban bevetésének helyére ér. Kétségtelen, hogy ebben a katonai Schengenben országunk megkerülhetetlen.

Röviden összegezve:  miközben az amerikaiak minden közbülső határon papírmunkával kénytelenek megküzdeni, az oroszoknak ezzel nem kell foglalkoznia. A Kola-félszigettől a Fekete-tengerig belföldön szabadon mozoghatnak, és a kercsi híd révén a Krímbe is gyorsan eljuthatnak 2018 végétől közúton, 2019-től vasúton is.

Magyarország eredetileg nem akarta aláírni a frissített egyezményt- kb két éve mennek az egyeztetések- mondván, hogy az sérti a magyar alkotmányt és az ország szuverenitását. Washington ezért vádolta hazánkat túlzott Moszkva barátsággal. Végül is Mike Pompeo ez év februári látogatása hozta meg az áttörést. A kormány eredeti szándékai szerint minden Magyarországon történő katonai műveletet az országgyűlés hagyja jóvá, mert ennek hiányában az USA magyar jóváhagyás nélkül indíthatna támadó hadműveletet az ország területéről. Az új tervezet szerint feltételezhető, hogy nem lesz szükség a magyar parlamentre az amerikai csapatmozgásokhoz. Tehát nem véletlen, hogy annyit emlegették a sajtótájékoztatón a szuverenitás fontosságát, és szerintem ezt Tump is elfogadta, hogy egy kis országnak védeni kell önmagát. Végül is nem tőlünk kértek, hanem mi érvényesítettük az álláspontunkat. Régen mondom, hogy a magyar külpolitika Olimpuszi magasságokban van.

Hááát véleményem szerint ezt a magatartást díjazta Donald Trump, de majd meglátjuk mit hoznak az elkövetkezendő napok, hetek.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply