Kalibr rakétákkal fegyverzik fel az orosz Projekt 971 tengeralattjáróósztályt

A K-157 Vepr – Ilja Kurganov felvétele, forrás: Wikipedia


A Projekt 971 Barsz – „Hópárduc” – (Akula – „Cápa”- kódnéven is ismert*) nukleáris meghajtású vadásztengeralattjáró-osztályt továbbfejlesztése során a Kalibr 3M-54 (NATO kód szerint SS-N-27A Sizzler) vízfelszín elleni rakétákkal fogják felszerelni, közölte Viktor Kocsemazov, az orosz haditengerészet kiképzési részlegének vezetője az RSN rádióállomással március 21.-én. 

(A Kalibr rakéta egy teljesen új fejlesztés amely 2012.-ben készült el. Jellemzője, hogy célját szubszonikus repülésben közelíti meg, a végső fázisban azonban hangsebesség fölé gyorsít, így nagyobb a hatótávolsága és csökkenti a védelem reagálási idejét is. Képes továbbá nagy állásszögű manőverekre is, amelyre más, egyenes vonalon mozgó vízfelszín elleni rakéták nem alkalmasak, így több esélye van a légvédelmi rendszerek ellen. Létezik vízfelszíni, víz alatti és szárazföldi célok elleni változata is, valamint torpedócsőből is kilőhető. Exportváltozata „Club” néven ismert, több ország – Algéria, Vietnam, Kína, Irán, India – is használja). 

„A Projekt 971 tengeralattjárók modernizálása lehetővé teszi a Kalibr rendszer alkalmazását” – mondta. Kocsemazov szerint a fegyver „bevált” – „a Rosztov-na-Donu dízelektromos tengeralattjárón történő alkalmazása megmutatta, hogy a rendszer előtt fényes jövő áll a további fejlesztések tekintetében”.

Valószínűleg a 2015. december 8.-i bevetésre utal, amelynek során a Projekt 363.3, modernizált Kilo-osztályú dízelektromos Rosztov-na-Donu ekkor a Kalibr szárazföldi célok elleni 3M-14 jelzésű változatából lőtt ki 4db-ot a Földközi -tengerről Szíria belsejében található célpontokra, az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint. Ez volt az első tengeralattjáróról indított cirkálórakéta-támadás az orosz haditengerészet történetében. (Ugyanilyen rakétákat lőttek ki 2015. október 7.-én és november 20.-án a Kaszpi-tengerről Rakka, Idlib és Aleppó környéki célokra, ezeket a támadásokat azonban felszíni hajók – Gepard osztályú fregattok és Bujan-M osztályú rakétás korvettek – hajtották végre).

Jelenleg az Orosz Hadiflotta 11db Projekt 971 tengeralattjáróval rendelkezik, bár ezek legtöbbje a javítás – karbantartás valamely fázisában van, jelenleg mindössze 3 ilyen hajó bevethető, ezek az Északi Flotta kötelékében találhatók. A Csendes-óceáni Flotta négy „Akulája” (K-322 Kasalot, K-391 Bratszk, K-331 Magadan és K-295 Szamara) jelenleg dokkban van javításon, a K-322 Kasalot-ot pedig Indiának készülnek lízingbe adni. A Bratszk és a Szamara 2014 óta a Zvjozdocska Hajógyárban, a Kasalot az Amuri Hajógyárban, a Magadan pedig a Zvezda Hajógyárban található jelenleg. A K-419 Kuzbasz-t nemrég helyezték vissza a Csendes-óceáni Flottához, míg a Magadan javítása hamarosan befejeződik. 

Az Északi Flotta 6 Projekt 971 hajóval rendelkezik – közülük a K-154 Tigr, K-335 Gepard, K-327 Pantera bevethetők, a K-461 Volk, a K-328 Leopard és a K-157 Vepr a javítás-helyreállítás különböző fokán állnak.

* Gyakran tévesztik össze ezt a hajóosztályt a Projekt 941 tengeralattjárókkal amely Nyugaton Typhoon II. néven ismert, és egyik tagját szintén „Akula” névre keresztelték. Ez a hajóosztály azonban egy stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró – a világ legnagyobb tengeralattjárója – míg a Projekt 971 egy vadásztengeralattjáró, amely főleg nagyon csendes járásáról nevezetes (ez egy emlékezetes botránnyal is összefügg, melynek során a japán Toshiba cég 9 tengelyes, ultraprecíziós szerszámgépeket adott el a Szovjetuniónak 1983-84-ben, amelyekkel – valamint a norvég Kongsberg Vaapenfabrik által kifejlesztett számítógépes vezérléssel – sikerült sokkal kisebb tűrésű, pontosabban megmunkált és ezáltal halkabb hajócsavarokkal felszerelni a szovjet tengeralattjárókat). A hajóosztályt 1984 óta gyártják, és jelenleg a negyedik továbbfejlesztése készül, bár a 90-es években a gyártása jelentősen lelassult és több félkész hajótörzset is szétbontottak vagy eladtak roncsként. – Ford. megj. 

Forrás: JANES.COM
Ford.: BG

Hozzászólások

comments