A szíriai hadsereg visszafoglalta Palmira egyes részeit


Palmira romvárosa – a kép 2014. márciusában készült


Az állami televízió bejelentette, hogy a hadsereg elfoglalta a palmirai kastély melletti Szirjatel hegyet, és közel jár a város teljes visszafoglalásához az IS-től. A televízió szerint a hadsereg a történelmileg és stratégiailag egyaránt fontos város fontos részeit foglalta 
vissza a szír hadsereg és az IS csapatai közt zajló csatában. Az állami hírügynökség, a SANA pénteken jelentette, hogy a kormányhű erők által is támogatott hadsereg visszafoglalta a Szirjatel hegyet és a palmirai várat, súlyos összecsapásokat követően. „A hadsereg egységei átfésülték a hegyet, miután felszámolták az IS legutolsó ellenállási pontjait és rejtekhelyeit, valamint hatástalanították a hátrahagyott robbanószerkezeteket” – jelentette honlapján a SANA. 

A jelentés szerint a hadsereg megszerezte még az al-Kubur völgyet és az al-Kuszur hegységet is, amelyek 3km-re nyugatra találhatók Palmirától.

A SANA idézte továbbá az UNESCO főigazgatóját, Irina Bokovát, aki üdvözölte a hadműveletet: „Örömmel értesülök a palmirai régészeti lelőhely felszabadításáról, amely az UNESCO Világörökség-listájára felvésett mártír város. Magában hordozza Szíria népeinek emlékeit, és a kulturális különbözőség, türelem és nyitottság értékeit, amelyek ezt a régiót a civilizáció bölcsőjévé tették” , mondta Bokova csütörtökön.

A szíriai előrenyomulás egy kormányoffenzíva része, amely Palmira teljes visszafoglalására irányul, és a hónap elején kezdődött orosz harci repülőgépek támogatásával. 

A Palmirai Médiaközpont egy képviselője, Nasszer azonban úgy nyilatkozott az Al-Jazeerának, hogy a jelentések nem igazak, és továbbra is nagyon súlyos harcok folynak. „Palmira még mindig IS ellenőrzés alatt áll, azzal ellentétben, amit az állami média mond. Folyamatos összeütközések zajlanak az IS fegyveresei és a szír hadsereg között. Intenzív légicsapások vettek célba több helyet is Palmirában, különösen a Palmira-Deir al-Zúr főútvonalat” mondta Nasszer. 

A Latakia melletti Hmejmin légibázis egy ismeretlen személyazonosságú orosz katonai szóvivője szerint egy orosz kommandós, aki légicsapások számára végzett célmegjelölést, meghalt a harcok folyamán. „A katona hősi halált halt, saját magára irányította tüzet, miután a terroristák felfedezték és körbevették” idézte a szóvivőt az orosz sajtó csütörtökön. 

A brit központú Syrian Observatory for Human Rights szervezet azt mondta, hogy a szír hadsereg a légitámogatás segítségével elfoglalta a palmirai várat és a városon kívül még mindig folyik a harc. A Tadmur néven is ismert várost tavaly májusban foglalta el az IS, majd kampányba kezdett egyes ősi emlékek elpusztítására, másokat pedig tömeges kivégzések színhelyéül használt fel. 

Szíriában jelenleg szünetel az ellenségeskedés a kormányerők és az ellenzéki lázadók között, amely jelentősen mérsékelte az erőszakot az országban. A tűzszünet nem vonatkozik azonban az al-Nuszra frontra és az IS-re, amelyeket a kormány terrorista csoportként tart nyilván. 

Forrás: ALJAZEERA

Hozzászólások

comments