Az Sz-400 rakétamodulja

Magasrangú moszkvai tisztviselők márc. 17-i nyilatkozatai szerint végül a csúcstechnikát képviselő Sz-400 orosz légvédelmi rendszert is ki fogják vonni Szíriából. Jelenleg azonban jelenlétük létfontosságú, különös tekintettel a szaúdi légierők folytatólagos felvonulására Törökország szíriai határvidékén. 

Katonai források szerint a kezdetben 4 modern F-15SA repülőgépből álló, a törökországi Incirlikben állomásozó kontingens időközben 16-ra nőtt, miközben szaúdi hivatalos személyek bejelentették hogy Rijád és Ankara együttesen készülnek beavatkozni a szíriai konfliktusba. Forrásaink szerint török páncélos és gyalogsági kötelékek máris átlépték a határt, és az észak-szíriai Idlib tartományban, néhány száz méterre a határvonalon túl állásokat foglaltak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter márc. 14-én, vasárnap így kommentált: ez bizonyíték ” Törökország rejtett expanziójára, a szuverén Szíria területén”. Ezt figyelmeztetésnek tekintik Moszkva részéről arra vonatkozóan, hogy a török határsértéseket Szíriában éppoly kevéssé tolerálják mint a szaúdi berepüléseket a szíriai légtérbe. 

Az oroszok a török katonai mozgásokból arra következtetnek, hogy Törökország enklávékat és repüléstilalmi-biztonsági zónákat igyekszik kialakítani Szíria belsejében, amelyet Oroszország következetesen ellenez. A legfejlettebb Sz-400 légvédelmi rakéták abból a célból vannak jelen Szíriában, hogy megakadályozzák a török és szaúdi berepüléseket Szíria légterébe. Ugyanakkor az Sz-400 rendszerek közelsége nyugtalanítja az izraeli légierőt. A rakétaütegek, amelyek jelenleg a latakiai bázison találhatók, 
képesek lennének észak- és közép-Izrael felett egy jelentős légtérsávot lefedni, ha délebbre vonulnának. 

Úgy tudjuk, csütörtökön orosz katonai forrásokból származó biztonsági garanciák érkeztek be. Ezek szerint az Sz-400-at végül is kivonják, és csak a Pancir-S1 rakétarendszer marad, amely az elmúlt évtized során már nem jelentett kihívást az izraeli légierő számára. Katonai eredetű értesülések azt is megerősítik, miszerint Putyin megtartotta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek tett ígéretét, és visszatartja a fejlett Sz-400 és Sz-300 rendszerek iráni szállításait, sorozatban késleltetve azt. 

Február 17.-én iráni katonai tisztségviselők egy ünnepélyes ceremóniát jelentettek be másnapra, a kaszpi kikötőben, Asztrahányban, az első Sz-300 szállítmány átvételére, de az ünnepélyes átadás sosem zajlott le. Ezen a héten orosz hadiipari hírek megerősítették, hogy a rakétákat nem szállítják le Iránnak augusztus vagy szeptember előtt – újabb késés, amely valószínűleg nem az utolsó. 

Ford. BG
Forrás: DEBKAFILE

Hozzászólások

comments