Szaúdi összeomlás, iráni győzelem Jemenben – 2.rész

Szaúdi összeomlás, iráni győzelem Jemenben – 2.rész
A huszik vezette kormány, melyet a Hadi elnök elődje, az „arab tavasz” során megbuktatott Ali Abdullah Szaleh-hez hű csapatok is támogatnak, az ország északi részén dominálnak (a főváros, Szanaa is a birtokukban van), míg az ellenerők, kiegészülve a wahabita megszállókkal, az ISIS-szel, az Al-Kaidával, és a szeparatista Déli Mozgalommal az egykori Dél-Jemen területét uralják. A szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció magában foglalja az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar, Jordánia, Bahrein, Marokkó és Egyiptom csapatait is, emellett az USA hírszerzésének informális-logisztikai támogatását is magukénak tudhatják.


Szaúdi vereség
A szaúdi vezetésű koalíció háborús erőfeszítései nem hozták meg az elvárt sikereket, felfedve egyben a szaúdi katonai vezetés tökéletes katonai-stratégiai inkompetenciáját. A wahabita királyság képtelen volt a legfőbb ellenség, a huszi kormány legyőzésére, akik a korábbi Észak-Jemen nagy részét ellenőrzésük alatt tartják. Eközben a szaúdiak által támogatott al-Kaida önjáró üzemmódban kezdett el tevékenykedni, és egyre több várost foglal el a szintén Rijád támogatását élvező Hadi-hoz hű csapatok uralta területeken. Tovább növeli a kaotikus viszonyokat, hogy a Déli Mozgalom egész egyszerűen levágta magának Hadhramaut tartományt.
A szaúdiak egyik célkitűzése sem teljesült. Szaleh és a huszi vezetők a mai napig életben vannak, és ellenőrzik a korábbi Észak-Jemen területének nagyobb részét. A huszi felkelők amellett, hogy nagy ütemben pusztítják az intervenciós erőket, már szaúdi területen is sikeresen támadtak meg katonai bázisokat, repülőtereket, olajipari létesítményeket. Ráadásul a huszi kormányzat támogatottsága Jemen-szerte nő. Sikerült magukat az egyetlen hiteles erőként reprezentálni a lakosság előtt, mely ellenzi a szaúdi agressziót, és képes megvédeni az iszlám tradicionális értékeit a wahabita elhajlásoktól és fanatizmustól. Ennek érdekében októberben tanácskozást rendeztek Jemen minden fontos törzsi, vallási, szellemi elöljárója részvételével, ahol egyfajta „törzsi becsületkódexet” kívántak elfogadtatni a szaúdi agresszió ellen. A huszi felkelők a szaúdi siíták támogatásával már a szaúdi Najram tartomány fővárosát is támadják. Az offenzíva célja, hogy a tartományt a már elfoglalt Jazan-nal együtt egy nagy-Jemen területébe integrálják. A fellázadt törzsek ellen a szaúdi hadsereg kazettás bombákat vetett be, tulajdonképpen saját népe ellen. A szaúdi hadsereg a felkelők leverése érdekében zsoldosokat toboroz a világ minden tájáról, az elmúlt hetekben negyven Blackwater-zsoldos veszítette életét az országban, akiket 2016. március 9.-én a szintén amerikai DynCorp katonai magáncég zsoldosai váltottak fel. Ez a mozzanat már a szaúdi vereséget vetíti előre, ami párosulva a kőolaj világpiaci árának alacsony szintje miatti bevétel-kieséssel alapjaiban rendítheti meg a wahabita dinasztia uralmát.
Szaúd-Arábia el fogja veszíteni ezt a háborút, ami drasztikus változásokat idézhet elő a térségben. A jemeni hadsereg szóvivője, Sharef Ghalib Luqman szerint a további, szaúdi tartományok elleni támadások nem katonai, hanem politikai döntések kérdése, melyeket azonban nem Szanaa-ban, hanem Teheránban fognak meghozni.
Cs. v. F.
Források: katehon.com
globalsecurity.org

presstv.com

Hozzászólások

comments