Kilenc tévhit és mítosz Oroszországról

Kilenc tévhit és mítosz Oroszországról


1.  A halálozási ráta magasabb, mint a születési: közkeletű tévedés. A ’90-es években ugyan valóban jelentősen csökkent a népesség, és a demográfiai előrejelzések sötét jövőképet vetítettek elő, de a több gyerekvállalásra ösztönző szociálpolitika és a családpolitikai reformok révén sikerült megfordítani a negatív tendenciákat. 

2. Az oroszok mindenki másnál többet isznak a világon: világszerte elterjedt tévképzet a „vedelő orosz” alakja, holott a nemzetközi felmérések, statisztikák szerint az egy főre jutó alkoholfogyasztás terén többek között a csehek, a balti államok és a franciák is az oroszok előtt vannak. 

3. Oroszországban bárhol rágyújthatsz: a 2013. június 1.-én hatályba lépett dohányzásellenes törvény megtiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken, a szállodákban, az éttermekben, a bárokban és a vonatokon.  

4. Oroszországban a legolcsóbb a benzin: nem igaz, a vonatkozó nemzetközi listán Oroszország a kilencedik helyen áll, mások mellett Líbia, Szaúd-Arábia és Venezuela is megelőzi. 

5. Nem szervezhetsz kormányellenes megmozdulást: az alkotmány biztosítja a szólás-, és vélemény-nyilvánítás szabadságát. Annyit és akkor demonstrálsz, amikor akarsz, mindössze annyi a teendőd, hogy a hatóságokat előzetesen írásban értesíted a nyilvános rendezvényről, és gondoskodsz róla, hogy békés és rendezett maradjon.  

6. Orosz ügyvédek pert akartak indítani a Harry Potter rendezői ellen, mert a filmben szereplő Dobby nevű alak hasonlít Putyinra: interneten terjedő közönséges álhír, a „hír” soha nem kapott hivatalos megerősítést. 

7. Az orosz törvények értelmében a sör alkoholmentes ital: marhaság. Vezetés előtt – sok országgal ellentétben – egy doboz sört sem ihatsz meg, a megengedett véralkohol-szint 0,3 ezrelék. 

8. Az orosz gazdaság kizárólag az olajtól függ: az olajipar kétségtelenül fontos ágazata az ország gazdaságának, de a 2014-es GDP 18,4%-át a kereskedelem, 17,5%-át a tercier szektor, 15,6%-át a feldolgozóipar, 13,6%-át pedig az oktatási szektor, az egészségügyi ellátások, és a védelmi ipar tette ki. 

9. Oroszország belterjes, etnikailag homogén: az Orosz Föderáció soknemzetiségű állam, több mint 190, egymástól etnikailag független népcsoport lakja, melyek féltve őrzik identitásukat és hagyományaikat. Egy nomád iskola felkeresése, vagy egy szibériai szarvaspácolás megtekintése után maguk az oroszok is elismerik, hogy sokkal érdekesebb és egzotikusabb helyekre látogathatnak el országhatáron belül, mint kívül.

Cs. v. F.

Forrás: :russia-insider.com

Hozzászólások

comments

Kilenc tévhit és mítosz Oroszországról” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva