Tunézia súlyos összecsapásokat követően lezárja líbiai határát

55 halottja van a Ben Gardane-i rendőrőrsök és katonai létesítmények elleni támadásnak, főként az országba beszivárgó támadók közül, március 18-án délután. 

Tunéziai rendőrök a határvárosban 


Kedden lezárták a tunéziai-líbiai határt egy 55 halottat követelő heves támadást követően, amelyet valószínűleg ISIL fegyveresek indítottak a határváros ellen. A fegyveresek hétfőn támadták meg Ben Gardane-t, és a harcok az éjszaka folyamán is zajlottak.

Hassid Essid, tunéziai miniszterelnök nyilatkozata szerint a támadás az ISIL számlájára írható, melynek során a szervezet egy megerősített hídfőállást akart leszakítani a határvidékből. „Ez egy példa nélküli, megszervezett és megtervezett támadás. Célja valószínűleg a környék feletti ellenőrzés megszerzése, hogy itt egy új emirátust kiáltsanak ki” – közölte Beji Caid Essebsi tunéziai államfő. Az áldozatok között 36 támadó, hét polgári lakos és a tunéziai védelmi erők tizenkét tagja található. A tunéziai belügy- és védelmi miniszter a helyszínre utazott kedden, hogy a megerősített határvédelmi műveleteket felügyeljék. 

A támadók egyidejűleg vettek tűz alá egy katonai laktanyát valamit több rendőrőrsöt nehézfegyverekkel, többek között RPG rakétákkal. Hivatalos személyek szerint a támadást több ISIL elleni rajtaütés előzte meg Líbiában. Líbiában kiképzett dzsihádisták több véres támadást hajtottak végre Tunézia területén a tavalyi évben. 

Az Al Jazeera Ben Gardane-ból tudósító munkatársa, Nazanine Moshiri szerint a határmenti település stratégiailag fontos, „Líbia kapuja”. Csomópontként szolgál csempészek számára akik fegyvert és mindennapos fogyasztási cikkeket juttatnak itt át a határon. „Tunézia épített ugyan egy kerítést a líbiai határra, de ez szemlátomást nem akadályozza komolyan a fegyveresek mozgását a határon keresztül, és hogy támadásokat intézzenek a biztonsági erők ellen” mondta. „A múlt hét folyamán több incidens is történt, amelyek során emberek keltek át a határon”. Az elmúlt szerdán a hadsereg öt fegyverest ölt meg a város környékén egy tűzharc során, amelyben egy civil is meghalt, valamint egy tiszt megsebesült.

A tavalyi halálos kimenetelű, turisták elleni támadásokat, amelyeket az IS hajtott végre Tunéziában és tönkretették az ország idegenforgalmát, az általános vélekedés szerint Líbiában szervezték meg. 

Forrás: ALJAZEERA
Ford. BG

Hozzászólások

comments