A Turkesztáni Iszlám Párt továbbra is gyerekkatonákat képez ki Szíriában

A képen vélhetően a TIP által Szíriában kiképzett gyerekek láthatók 


A Turkesztáni Iszlám Párthoz – amely egy Al-Kaida nemzetközi hálózatához köthető kínai-ujgur dzsihádista csoport – közösségi oldalain közzétett képek tanúsága szerint a csoport gyerekeket képez ki Szíria északnyugati részén. A fotók helye és dátuma nem ismert, az viszont ismeretes hogy a TIP kiképzőtáborokat tart fenn Szíria területén gyerekkatonák kiképzésére. 

A három fényképen jelentős részben ujgur gyerekek láthatók, ahogyan egy Korán-iskolában tanulnak és fegyveres kiképzésen vesznek részt. Múlt szeptemberben a TIP egy videót is közzétett, amelyben „kis dzsihádisták” kiképzése volt látható. A kisfiúk AK-47-esekkel pózolnak, Saríát tanulnak és fegyvergyakorlatokat végeznek. Júliusban a csoport először beszélt nyilvánosan egy kiképzőtáborról Idlibben, amely körülbelül ugyanez a környéken lehet. Több fotón az AK-47, illetve géppisztolyok és pisztolyok használatát sajátítják el. (Ld. még a Long War Journal riportját „Ujgur dzsihádista csoport >kis dzsihádistákat< népszerűsít Szíriában”). 

A TIP nem az egyetlen külföldi Al-Kaida szövetséges Szíriában, amely gyerekeket képez ki. Decemberben az Imam Buhari Dzsamaat (Katibat Imam Buhari néven is ismert), a tálibokhoz hű üzbég csoport tett közzé  egy 18 perces filmet, ahol gyerekek tucatjai láthatók kiképzés közben. A nagyjából 10 évtől tizenöt-tizenhat évesig terjedő korú gyerekek testedzés és fegyverkezelési, lövészeti oktatás közben láthatók (Ld még a Long War Journal riportját „Üzbég csoport gyerekeket képez dzsihádra Szíriában”). 

A népszerű szaúdi prédikátor, Abdullah al-Muhajszini Dzsihádra Hívó Központja szintén bemutatott szeptemberben egy filmet, amelyen szíriai fiúk gyakorolnak a csoport egy táborában. Muhajszini közeli kapcsolatokat ápol az Al-Kaidával illetve az Al-Nuszra Fronttal. Ezen felül a csecsen vezetésű Dzsunud al-Sám, amelynek irányítója az Egyesült Államokban terroristaként nyilvántartott Muszlim Sisáni, színtén üzemeltetett gyerek-kiképzőtáborokat a múltban az értesülések szerint. Az Iszlám Állam, amelynek gyerek-kiképzési programja a legnagyobb médiafigyelmet kapja, szintén rendszeresen tesz közzé „tartományaiból” filmeket, amelyeken az „oroszlánkölyköket” a dzsihádra készítik fel. 

Forrás: Caleb Weiss, The Long War Journal 
Ford: BG

Hozzászólások

comments