Miskolc, azt hiszem bevégeztetett….

Ja, hogy mi végeztetett be, vagy mi oszlott szerteszét? AZ ILLÚZIÓ! Amivel harminc éve hitegetik a politikusok a várost illetve annak polgárait: nevezetesen mi leszünk az Észak-magyarországi régió központ Kassával közösen. Harminc éve megy ez a hangzatos szöveg, kevés időt leszámítva folyamatosan vesztettük el korábbi pozícióinkat. Csak főbb vonalakban: nem tudtuk a nagy ipari cégeinket megmenteni, átalakítani, és ennek következtében felszabadult minőségi munkaerőnek nem tudott a város megélhetést biztosítani. Az elvándorlás a 90-es évektől tetten érhető, de ez senkit sem érdekelt. Majd ami plusz történt az az idetelepült multiknak köszönhető. Persze rögtön megindult a szöveg, főleg „baloldalról” hogy sori munka, nem igényel sok tudást, és a többi. Mintha a kohászatban, vagy a gépgyárban mindenki mérnöki beosztásba dolgozott volna. A realisták szerintem ma örülnek, hogy ez is van nekünk. Bizony, bizony….mert a nagy projektek nem jöttek be, de bejött helyette 54,0 milliárd ft adósság, amiről senki sem tudja hol van, mi valósult meg belőle? A kormánynak kellett közbelépni, hogy a város ne menjen csődbe. Szóval voltak itt hangzatos tervek főleg a szocik részéről, készültek gyönyörű tanulmányok, amelyből ha megvalósult valami az is inkább rontott a helyzeten, mintsem javított volna.  Azért voltak fejlesztések is, ezek ismertek, a villamos-és buszprojekt, és lassan elindultak olyanok is, amelyek az idegenforgalmat célozták, feledtetve a város ipari múltjából adódó gondokat. Erről, most röviden ennyit, mert az igazi hír az, hogy Debrecen város- tetszenek tudni, akit mindig leakartunk hagyni-600,0 milliárd támogatást kap 2030-ig szóló fejlesztései megvalósítására. Ne jöjjön senki azzal, mert a Fidesz… egy frászt. Debrecennek évtizedekre visszamenőleg határozott, komoly tervei voltak, amelyeket nem lehetett nem támogatni. És…a mostaniak is magukért beszélnek.

Mi a cél, amit megfogalmaztak: a Keleti régió központja legyen. Ez szerintem észak-keleti régiót is magába foglalja Miskolccal és Nyíregyházával együtt. Mivel nyertek? Amit mindenki kiemelt: komoly együttműködés alakult ki az egyetem, az önkormányzat, ipar, pénzintézetek és a kormány között. Istenem hány éve hallom a  miskolci egyetem és a város mindig megújuló együttműködését, csak soha nem láttam az eredményét. Visszatérve Debrecenre, megkapták a Természettudományi Múzeumot- csak gondoljuk végig mit jelent ez idegenforgalomban, kutatásokban, nemzetközi kapcsolatokban-és bővítik a repülőteret. tessenek elolvasni, hogy az első 50,0 mrd-ból milyen oktatási infrastruktúrát építenek. Mellesleg az eddigiekkel sem kell szégyenkezniük. Mindezt, azért írom le, mert világosan látszik, hogy mire képes egy város, ahol nem a sumák politikai játszmák a fontosak a pártok számára, hanem maga a város. Csak egy szemléletes példa: a vidéki városok közül Miskolcnak és Mezőkövesdnek lett volna a lehetősége repülőteret üzemeltetni, mert az ország leghosszabb kifutópályája / ha jól emlékszem 3,5 km / Klemenitán van. Ráadásul közvetlen vasútvonallal…..vajon mi lett belőle? Kassáról már szó nincs, ez sem véletlen, mert szerintem dinamikusabban fejlődött mint mi.

Mi maradt nekünk? Itt most nem projektekről szól a fáma, hanem arról, hogy Bartha képviselő úr-mindenfajta közgazdasági ismeretek nélkül- milyen gazdasági koordinációt végez? A Rokker Zsolti néven ismert humorista vajon mit szóviv a Vadasparknál, ahol soha sem volt szóvivő. És mindezek mellé miért kell neki 4-5-6 állás? A normális polgárok nem értik, miért kellet visszahozni a Holdingba azokat, akik alaposan benne voltak az 54,0 mrd adósság összehozásában? Egyáltalán, ha zsugorodik a város tevékenysége mi a fenének a Holdig? Eddig sem kellett volna, mára már teljesen felesleges. Ja, és senki nem tudja mibe kerül ez a városnak? A város adóssága megint növekszik, és mindenki a másikat szidja, megy  a számháború, pedig számok egyértelműek, csak Miskolcon értelmezi mindenki másképpen. tessék már megmondani ki fog szóba állni a várossal, ilyen feltételek mellett? Senki, de akik Debrecen sikerét a jó kormányzati kapcsolatokra vezeti vissza, az gondoljon arra, hogy a szoci időben nekünk volt a legjobb kapcsolatunk az akkori kormánnyal. Mi pont a legjobb kormányzati hátszéllel hoztuk össze az 54,0 milliárdos adósságot. Hát egyelőre ennyi, erre a témára azt hiszem rövidesen vissza kell térni. Miért? Mert úgy látom, hogy a hatalom érdekében összetákolt együttműködés, erőteljesen szakadásnak indult, és ennek további fenntartása néhány látszat kinevezéssel további súlyos milliókba fog kerülni.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply