Napi morfondírozás

A napokban jelent meg a hír, hogy az oroszok kiadják a II. világháborúban elfogott és orosz hadifogolytáborokban élt magyarok listáját. A nyilvántartások alapján tisztázható, hogy kik  hol, hogyan haltak meg, hol vannak eltemetve, persze csak évek múlva hiszen hatalmas anyag feldolgozásáról van szó. Nem szólt a fáma a malenkij robotra elhurcolt honfitársainkról, a híradásokból nem derül ki, hogy azokat is megkapjuk-e? A malenkij robotról a Vörös Hadsereg 1944. december 22-én kiadott 0060 számú parancsa rendelkezett. Ennek értelmében elsősorban a németeket, a németes hangzású nevek tulajdonosait kellett elfogni, és kiszállítani a Szovjetunióba,  később bővült a lista a politikai ellenzékkel is- ne feledjük ekkor alakult meg az Ideiglenes kormány- majd miután a várt tervszámok nem jöttek az utcáról szedték össze a férfiakat, és  nőket. Becslések alapján ez kb. 100-120.000 embert jelentett.

Azoknak akik a Tanácsköztársaság borzalmait, hatásait csökkenteni igyekeznek, csak annyit, hogy a málenkij robot egyik fő ideológusa- egyesek szerint kidolgozója- Kun Béla egyik népbiztosa Varga Jenő volt. Nem azonos azzal a Vargával akinek érdemei voltak az ország gazdasági  stabilitásának kidolgozásában.

Kérdés a pénzügy miniszterhez az eddigi nagyon gyenge kárpótlási rendeletet felülvizsgálják-e és a leszármazottak is kapnak-e kárpótlást?

Hozzászólások

comments

Leave a Reply