Egy évforduló margójára.

Végignéztem ma nénány weboldalt, közösségi portált, ahol folynak a korábbi megszokott viták, ki, hol, kivel, miért pont ővele? Mennek  a harcos kiállások a különböző mostmár független pártok és nem függetlenek közötti huzakodások…az én polgármesterjelöltem miért jobb, a tied miért rosszabb. Egy-két újsghíren kivül alig foglalkozik valaki, akár megemlékezés szintjén a mai Páneurópai piknik 30. évfordulójáról. Pedig lenne mire, és ami még számomra kiemeli, hogy holnap Szent István ünnepe lesz, ami alkalmat ad a magyarországi történelem áttekintésére, hogyan sáfárkodtunk az örökséggel, és alkalmat ad arra, hogyan az elmúlt harminc évvel?

Van egy sanda gyanúm, hogy ez a Páneurópai piknik úgyanúgy nem épült be köztudatunkba, mint 1956, pedig szorosan összefügg a kettő. Az már szinte közhely, hogy az európai államok sohasem voltak elég hálásak, hogy Magyarország másfél évszázadon keresztül védte őket a törökök ellen. Erről a holnapi megemlékezéseken sokat fogunk hallani, én most a mai évfordulóra fókuszálok.

Minket a világ legszemetebb „békeszerződésével” tönkretéve kétszer dobtak a kommunisták ölébe. A II. világháború után és 1956-ban. Ez utóbbi azért is fájó ,mert ekkor kellett rádöbbeni, a nagyhatalamak Jannus arcára, mérhetetlen butaságukra, önzésükre. Az éveken át szajkozótt….mi segítünk a szabadságot kivívni, ésatöbbi a forradalom idején köddé vált. Senkit nem érdekelt egy kis nép szabadságvágya, fontosabb volt a Szuezi válság rendezése. Innentől számomra a Szabad Európa rádió csak a Teenager Partyra korlátozodótt a bül-bül mese már nem érdekelt. Ebbéli véleményemet később több más történeti forrás- már amihez hozzájuthattunk- is megerősítette. A legutóbbi amit olvastam John Lukács véleménye. Miután a Rubicon rendszeres olvasója vagyok az említett újság legutóbbi számát a nemrégiben elhunyt emigráns történésznek szentelte, idézve műveiből és így bemutatva pályafutását. Ő is azok közé tartozott akit nem nagyon tanítottak nekünk. Nos, John Lukács leírja, hogy Eisenhower és Dulles hazudott amikor azt állították, hogy váratlanul érte őket a magyarországi esemény. Ezzel szemben volt egy olyan álláspont, hogy a szovjet csapatok magyarországi kivonása esetén, Nyugat- európai amerikai csapatok létszámát csökkentve megoldást lehet találni. Ezt a megoldást nem is terjsztették az oroszok elé. Akit bővebben érdekel a dolog olvassa az idézett művet. A lényeg otthagytak minket.

Aztán morzsolgattuk tovább életünket a vidám barakkban, aztán valahogy Európa csak nem akart igazodni a nagy Szovjetunióhoz, jöttek a csehszlovákiai események- emlékezzünk meg Jan Pallackról, aki tiltakozásul felgyújtotta magát- a lengyel Szolidarítás mozgalomról és így tovább szépen sorban, amikor elérkeztünk 1989 augusztusához. Megint mi voltunk akik felálltunk…tudom, most jönnek a megmondók- azok akik a mai nagyon függetlenek képviselői-a SZU nélkül ez nem ment volna. Igen, de voltak politikusaink akik ráéreztek arra, hogy most meglehet csinálni azt amit korábban nem. Éppen úgy amikor az ismeretlen Orbán Viktor haza küldte az oroszokat, amikor féltem ,hogy egy elvakult őskommunista elsüt egy pisztolyt és polgárháború lesz. Nem sült el a pisztoly, hál’Istennek nem lett polgárháború, de volt egy ember, egy őt  támogató csoport akik tudták, hogy ezt ott, és akkor meglehet tenni. Aztán látjuk mit értünk el a 30 év alatt, és látjuk hová jutott az Európai Unió ahová annyira vágytunk. Ahogy nem sikerült az ún. rendszerváltásunk, úgyanúgy bajok vannak az Unióval.

A mai ünnepség egyébként nagyon jól sikerült, igazi európai ünnep volt. Visszafogott, de határozott nyilatkozatok amelyek igazságtartalmával nem lehet vitatkozni. Merkel beszéde meglepő volt….amikor arra utalt, hogy  a határnyítás többet tett az Európai Unió létrejöttében mint bárki gondolná. És… végleg eloszlatott egy tévedést, amikor kijelentette, hogy a németek végig az MDF-el tárgyaltak az első piknik létrehozásában.

Szóval méltóságteljes ünnepség volt, és döntse el mindenki, hogy jól éltünk-e az elmúlt időszak lehetőségével? Ahogy  a mai visszajelzéseket látom, a nagyon független pártok még mindig nem tudnak mit kezdeni ezzel a történelmi ténnyel….sem.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply