Kampány I. A strandok….

Hááát, lassan vége  a nyárnak kampányszelek járnak, a költő után szabadon. Hivatalosan Veres igazgató Úr szombaton nyítja az övét, a többiről  eddig nem tudok. Ahogy ilyenkor illik a közösségi oldalakon beindultak a magánemberk által elképzelt programok, az élen dörgedelmes hangon követelve legyen újra strand Diósgyőrben!!!! Én aki – mint korábbi úszó-vízilabdás- a fél életemet a miskolci strandokon töltöttem, azt hiszem némileg értek a témához. Annál is inkább, mint Miskolc – sajnos már nem élő- nagyon a strandok mellett elkötelezett Delneky Miklós és Frank István / mindenki így hívta,de eredeti neve Elemér volt /párost személyes atyai jóbarátként tisztelhettem. Sőt olvastam Szlabóczky Pál könyvét is a miskolci vízesvilágról.

Szóval a kampány első nagy követelése strandot Diósgyőrbe! Tessenek már megmondani minek? Ez annakidején is egy hidegvízes strand volt 3-4 hónapos nyitvatartási idővel, és abszolút veszteséges volt. Akkor, amikor Miskolc lakónépessége történelmi csúcson volt. Szerintem most is azok követelik akik egy évben talán ötször mennek ki a strandra.

Nézzük hogy működött ez a antivilágban. Volt a „villanytelepi”, vagy közismert nevén a „néplavor”, ez utóbbit onnan kapta, hogy a Tiszai pályaudvar közelsége miatt nagyon sok vidéki itt landolt, és némi közfürdő szerepet is ellátott. Ez volt nyáron, de télen maga volt a csoda. Elviselhető látogatottság, kristálytiszta meleg, mit meleg, forró víz állt renedelkezésre. Az úszók nagyrésze is itt edzett, később a hátsó „piskóta” medencében dögönyözött a fél város. Télen és kora tavasszal igazi városi közösségi terület volt, az összes sportoló a dögönyözők alatt pihente ki az edzések fáradalmait, közösen a város közéletét formáló vezetőkkel, polgárokkal együtt. Ezen a strandon öt perc alatt megtudhattad a város legújabb pletykáit, mi kissrácok szájtátva hallgattuk az idősebbek hajmeresztő történeteit, amelyeknek talán fele sem volt igaz,de kit érdekelt ez?  Ez a most újjáépített fürdőben, még nyomaiban fellelhető, de ez a strand már másról szól.

Aztán május elsején hivatalosan is megnyított Tapolca és a kötelező felvonulások után aki számított is valamit kötelező jelleggel ott ült a medencepartján. Már mentek az ulticsaták kialakult törzsvedégekkel, a csak Miskolcon játszott strandfejelés. Gyönyörű volt minden, főleg mert fiatalok voltunk, és az akkori öregek elfogadtak minket. Ez ment egészen késő őszig. Este az Anna, a Bungaló, Kisvadász, hogy csak a  nagyon ismerteket említsem.

Miért írtam le mindezt? Mert jelenleg a miskolci strandok nem érik el a régi strandok látogatottságát. Ne feledjük a Tapolcai strand hétvégi közel 40.000 látogatottsága egy irányított idegenforgalomnak volt köszönhető, nem az akkori 220.000 ezres város közönségének. Emlékezzetek vissza egész Tapolca tele volt vállalati, SZOT üdülőkkel, és dübörgött a cimmer feri is. A két strand jövedelmezősége mellet elfért a diósgyőri veszteség is.

Kérdezem én: milyen „eredménye” van a selyemréti strandnak- az idenforgalommal együtt- és milyen a Barlangnak, és mit várunk a végre felépülő Tapolcai strandtól? A min. követelmény a 0 szaldó lenne,de tartok tőle, hogy ettől messze vagyunk. Tehát vágyálmok helyett a jelenlegit és a várhatóan belépő Tapolcait kellen már most úgy menedzselni, nem termeljen veszteséget. Erre pedig hajlamosak vagyunk….. csak nézzük meg a Kemény Dénes uszodát. A nyakam rá, hogy veszteséges, és miért? Mert nem hozzáértő emberek építették….utána lehet nézni kik ültek akkor döntési helyeken…..talán lehet, hogy azok közül most néhányan ismét várost akarnak építeni? A gond csupán annyi volt az uszodával, hogy nemzetközi versenyek rendezésére nem alkalmas….. egyébként az összes uszoda elképzelés, és megvalósulás ilyen volt, pl. a vasgyári uszoda. Igen, nevezzük nevén nálunk ez politikai kérdés volt akkor, és úgynéz ki most is.Nézzük meg Debrecent az első Főnix program keretében olyan uszodát építettek, amelyben azóta kb. tíz világbajnokságot, különböző korosztályos nemzetközi versenyeket rendeztek. Ömlött és ömlik a nép ilyenkor, olvastam valahol, hogy 40.000 ember megfordul a városban két hétig…ott fogyasztva, ott lakva…és a többi. Debrecen tehát nem a 0 szaldóban gondolkodott, hanem pótlólagos lökést adott a város kereskedelmi életének. Ha a vájtfűlűeknek jobban tetszik mutiplikátor hatást ért el. Miután ezt Miskolcról nem mondhatjuk el, nekünk most a meglévő turisztikailag értékes helyeinket kell menedzselni.

A fentiek függvényében még mindig kell az időközben 160.000 főre csökkent városnak egy újabb ” nem tudunk mit kezdeni vele „beruházás. Egyébként ez igaz nagyon sok intézményünkre is. Közel sem kell annyi infrastruktúra, mint amennyit a 220.000 fős plusz naponta ingázó 70.000 ember igényelt annó. És… akkor még nem beszéltem a korosztályi összetételről. Hááát ennyit a várható kampány pontról.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply