Kétszázalékos Alekszej – a Nyugat kedvence

Kétszázalékos Alekszej – a Nyugat kedvence


Az oroszországi – jelentéktelen létszámú résztvevőt megmozgató – kormányellenes tüntetések állandó attrakciója Alekszej Navalnij. A negyvenéves, „programját” drogliberalizációra és homokos-parádé támogatására építő ún. „ellenzéki aktivista” a nyugat-európai sajtótermékek szalagcímeinek állandó szereplője lett, a „baráti sajtó” nem is fukarkodik vele kapcsolatban az epitheton ornansokban: „korrupcióellenes élharcos”, „vezető ellenzéki politikus”, „Putyin legfőbb riválisa”. Lássuk, hogyan kreál a média egy jelentéktelen figurából fontos embert.
Beütve Navalnij nevét a „The Guardian” brit országos napilap keresőmotorjába, 728 találatot kapunk, mely a vele foglalkozó cikkek számát mutatja.  Érdekességképp: a korábban börtönbüntetésre ítélt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij nevére 1590 cikket ad a keresőmotor. Érdekességképp: Gyennagyij Zjuganov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának elnökét ezzel szemben mindössze 110 cikkre méltatja a jeles orgánum, míg Vlagyimir Zsirininovszkij, a Liberális Demokrata Párt elnöke 163 cikkben kerül említésre (az „ultranacionalista” díszítő jelzőt rendszeresen megkapva).
Még elfogultabb képet mutat a „Daily Telegraph”: Navalnij-t 1190 cikkben érinti, Zsirinovszkij 92, Zjuganov 85 találatot kapott.

„Washington Post”: Navalnij 272, Zsirinovszkij 59, Zjuganov 28.

„Toronto Star” (Kanada): Navalnij 75, Zsirinovszkij 26, Zjuganov 21.
A meglehetősen egyhangú „sorminta”alapján valóban azt hiheti az orosz belpolitikai kérdésekben járatlan olvasó, hogy itt az orosz ellenzék kiemelkedő alakjáról van szó, gondolván, hogy akinek ilyen média-lefedettsége van, amellett a többi ellenzéki politikai párt csupán marginális kisebbség lehet, és aki így joggal tekinthető a mostani elnök elsőszámú kihívójának.
A média szemfényvesztése helyett vegyük a Levada Központ orosz közvélemény-kutatási intézet egy friss felmérését (http://www.levada.ru/2017/05/02/elektoralnyj-rejting-vozmozhnyh-kandidatov-v-prezidenty/) . A felmérést 2017. április 21-24. között végezték Oroszország 48 régiójának 137 településén.
Eszerint, ha most rendeznék a választásokat, a választásokon biztosan megjelenők 83%-a a jelenlegi elnökre, Vlagyimir Putyinra adná a szavazatát. Zsirinovszkij a biztos szavazatok 5%-ára, Zjuganov 4%-ára számíthatna, a nyugati liberális sajtó kedvence, Navalnij szerény 2%-kal szerénykedne valahol a vert mezőnyben (a biztos választók 6%-a más jelöltre adná a voksát).
A táblázatok érdekessége, hogy 2013-ig visszamenőleg is mutatja az adatokat. Közismert, hogy Navalnij 2011-ben hozta létre „korrupció-leküzdési alap” névre hallgató szervezetét, melyet adományokból tart fent, de jelentős támogatást kap az amerikai kormány Nemzeti Demokrácia Alapítványától is, mely közel száz országban szponzorál „demokráciát előre vívő szervezeteket”. A számolatlanul költött dollármilliók ellenére Navalnij „népszerűsége” öt év alatt a „mérhetetlen” kategóriából az egészen bámulatos 2 (azaz kettő)%-ig kúszott fel. Nem minden arany, amit fényeznek – a globalista körök nagy bánatára. Jelzi viszont az orosz társadalom bölcsességét, hogy nem vevők az „atlantista áfiumra”.

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments