Halhatatlanok Ezrede – „Givi” parancsnok

Halhatatlanok Ezrede – „Givi” parancsnok

Vannak olyanok, akiket legyőzni nem tudnak. Aljas orvtámadással megölni lehet, de legyőzni soha. „Givi” parancsnokra emlékezünk. 

A Donyecki Népköztársaság Honvédelmi Minisztériumának tájékoztatása szerint 2017. február. 8.-án terrorcselekmény következtében életét vesztette Mihail Tolsztih parancsnok, a „Szomali” önkéntes zászlóalj „Givi” néven közismert népszerű vezetője.
Mihail Szergejevics Tolsztih 1980. júl. 19.-én született a Donyeck megyei Ilovajszkban. Katonai szolgálatát 1998-2000 között tudta le a Csernyihov régióbeli Desznában, majd a civil szférában helyezkedett el. A donbasszi szabadságharc kezdetekor egy szupermarket biztonsági  őreként dolgozott, majd a fegyveres összecsapások kitörését követően csatlakozott a népfelkelőkhöz.
2014 kora nyarán a Szlavjanszkért folyó harcokban mutatkozott be a fronton, a várost végül a többszörös élőerő-, és technikai fölényben levő ukrán hadsereg – véres veszteségek után – elfoglalta.
A népi erők a „Szlavjangrád Angyalaként” ismert Igor Sztrelkov vezetésével bravúrosan kitörtek a várost körülvevő ostromgyűrűből, kimentve a személyi és technikai állomány java részét. Givi 2014. augusztusában részt vett az Ilovajszki csatában, ahol a DNR erői jelentős számú, kizárólag önkéntesekből álló ukrán csapatokat zártak katlanba és morzsoltak fel. A civilből lett katonai parancsnok ezt követően a donyecki repülőtérért folytatott véres ütközetekben vette ki a részét az általa vezetett „Szomali” zászlóaljjal, mellyel több hónapos harcokat követően sikerült kiszorítani a megszállókat a repülőtér teljes területéről.  
Születésnap a fronton
Mihail Tolsztih 2015. február 16.-án felkerült az Európa Tanács által elfogadott szankciós listájára.
Több katonai kitüntetést követően 2015. február 23.-án – az azóta szintén meggyilkolt Arszen Pavlov („Motorola”) társaságában (róla szóló cikkünk: http://zotmundhirek.blogspot.hu/2016/10/arszen-pavlov-motorola-parancsnok-1983.html ) – átvehette a DNR legmagasabb katonai kitüntetését („Hősök Csillaga”).
„Givi” nemzetközi ismertséget 2014 októberében az alábbi video-val szerzett, ahol az ukrán tüzérség csapásaival nem törődve úgy folytatta a vele megkezdett interjút, mintha mi sem történne a közvetlen közelben:
A népszerű parancsnok ellen több alkalommal hajtottak végre merényletkísérletet. 2017. február 8.-án reggel gyilkolták meg, reaktív lángvetővel intézve támadást irodája ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=0E4Rqk99jAQ

A merénylet színhelye

Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság vezetője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és ígéretet tett a terrorista támadás elkövetőinek azonosítására, megbüntetésére. „Givi” parancsnok temetésére február 10.-én kerül sor.
Dicsőség! Valhalla!
Cs. v. F.

Hozzászólások

comments