Újévi gondolatok….

Megjött ahogy vártuk a 2017-es esztendő. Minden asztrológiai megállapítás alapján leszögezhetjük Páratlan év lesz… na, jó ezen gyenge sutka után nézzük, mi történt év végén, és az új év elején?

Kiderült, hogy kicsinyes bosszútól a nagyon felkészült amerikai elnökök sem mentesek. Az USA 1979 óta képviselt politikáját dobta a kemence sutba a távozó amerikai elnök, amikor az Izrael által a megszállt területeken folytatott lakásépítési program ENSZ-beli szavazásán az amerikai képviselő tartózkodása miatt elítélő határozat született. Az esemény után kitört hisztéria azért jó néhány dologra ráírányitotta a figyelmet… nevezetesen amikor Bibi habzó szájjal kijelentette, hogy Jeruzsálem 3000 éves történelme alapján Izrael része. Az eddigi béketárgyalásokon mintha más elképzelések lettek volna, a két leendő állam kialakításakor. Bibi máris bejelentette, hogy nem hajtják végre a határozatot, amiben az eddigiek ismeretében semmi új nics. Miért hozom ezt elő??? Obama miatt, aki két elnöki ciklust mondhat magáénak… amennyiben ezt a döntést helyesnek tartja, miért nem ennek szellemében kormányzott 8 éven keresztül???? És… ha ez nem személyes bosszú, akkor hány ilyen döntése lehetett az Egyesült Államoknak, ahol mást kellett mondani, mint amit gondoltak??? Lehet, hogy ez is közrejátszott a demokraták csúfos vereségében ??? Na, ennyit erről, ezt majd az idő eldönti, de történtek érdekesebb dolgok is.

Trump az amerikai főleg neoliberális sajtó szerint nem tudja majd elképzeléseit megvalósítani,mert sokan nem veszik komolyan. Szerintem pedig az amerikai sajtó eddigi megmondóit nem kellene komolyan venni…miértis??? Trump azon kijelentése – miszerint a külföldön termelő vállalatokat magas import vámmal sújtja – arra a bejelentésre késztette a Fordot, hogy 1,7mrd dolláros mexikói beruházását visszamondja, és értesítette a mexikói kormányt az eddigi támogatások miatti kártérítés mértékéről. A General Motors még értelmezési vitát folytat ugyanezen ügyben. Ehhez csak annyit, hogy Donald Trump még hivatalosan nincs beiktatva.

Úgy néz ki a jövőben a média piac is átrendezésre kerül, illetve nem is átrendezés, hanem nő az eredeti hírforrásokhoz való hozzáférési arány. Tulajdonképpen kis blogunkat is az hívta életre, hogy szerettünk volna tárgyilagos, ellenőrzött, megalapozott cikkeket, véleményeket az olvasóknak kínálni. Erről itt és most csak annyit, hogy minden reklám nélkül túlléptük a 100.000-es látogatottsági határt. Gratulálok magunknak!!!
Na, de vissza az eredeti terepre….. szóval január elsejétől elindult a CGTN- Chine Global TV Network-amely egyelőre öt nyelven sugároz kínai, ázsiai globális híreket, eseményeket. Eddig mi volt a gyakorlat???? A nagy nyugati hírportálok, újságok tudósítottak mindenhonnan, és az ő híreiket, sok esetben értelmezésüket vette át a világ. Udo Ulfkotte óta tudjuk mennyire alapos,és objektív a nyugati sajtó,de ezt Önök is ellenőrizhetik, ha visszagondolnak 2003-ra, amikor a világ sajtója tele volt Irak tömegpusztító fegyvereinek borzalmas mennyiségével, Szaddam közvetlen kapcsolatával WTO ikertornyai elleni terrorista támadás szervezőivel. Aztán kiderült, hogy ebből semmi sem igaz,de addig rengeteg ember meghalt, százmilliárdos károk keletkeztek. Vagy… az amerikai elnök megint nem a meggyőződése szerint döntött????

Evezzünk más vízekre… az EBESZ soros – ez nem az a soros – elnöksége alatt Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter Mariupolba utazott. A frontvonalakat is látni akarja, mielőtt Kijevbe és Moszkvába utazna. Mi az amit kiemelt utazása előtt??? Ukrajna humanitárius válságát, amely szerinte 2,3 millió embert érint, itt elsősorban a két irányba elmenekült emberekről szól. Aztán…. most tessenek figyelni kijelentette, hogy az Oroszország elleni szankciókat meg kell szüntetni, mert így nem lehet hitelesen tárgyalni!!!  Ezek a szankciók egyébként is a bevezető országoknak okoztak gazdasági károkat, az oroszok sok mezőgazdasági termékből időközben önellátókká váltak / a szerk. megjegyzése/.

Végül új hangok jelennek meg az amerikai sajtóban is. Ajánlom mindenkinek, főleg az angolul beszélőknek a The National Interest két havonta megjelenő folyóirat decemberi számát. Érdekes ajánlások vannak benne az amerikai külpolitika számára.

Szerző: jegenye.zotmund admin.

Hozzászólások

comments