Szerb önkéntesek Donbasszban – 3. rész

Szerb önkéntesek Donbasszban – 3. rész
S. M.: Mit tudsz mondani az Oroszország által Donbasszba rendszeresen küldött humanitárius segítségről?
F.: Oroszország segítsége több százezer ember életét mentette meg. Oroszország megnyitotta a határait Donbassz és Ukrajna menekültjei előtt, ami lehetővé tette az áldozatok számának csökkenését. A humanitárius segélyek főleg élelmiszer-, és gyógyszer-szállítmányokat foglaltak magukban. Az első „fehér-Kamaz-konvojok” (a Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma által szervezett humanitárius segélyszállítmányok) tartalmának összegyűjtésében egyaránt segédkeztek veteránszervezetek, karitatív csoportosulások, a kozákok és a politikai pártok is. A segélyszállítmányok különösen a két népköztársaság megalakulását követő időszakban bizonyultak létfontosságúaknak.  Sajnos nem mindenkin lehetett segíteni. Az emberek nem szeretnek erről beszélni, de sokan, talán ezren is éhen haltak, vagy pusztultak el betegségekben.
S. M.: Szerinted mi történne, ha Ukrajna visszaszerezné az ellenőrzést a népköztársaságok felett?
F.: Ez a forgatókönyv a fantázia szüleménye. Biztos vagyok benne, hogy Donbassz soha többé nem lesz Ukrajna része, a népköztársaságok felkészültek az agresszorral való találkozóra. Ezenkívül Oroszország túl nagy hatalommal bír ahhoz, hogy Donbasszban népirtást lehessen kivitelezni. Bár az ukránok folyamatosan megsértik a minszki megállapodásban foglaltakat, egy új, Donbassz elleni háború Ukrajna vereségével fog végződni.

S.M.: Mi lenne, ha teljesülne az ukrán héják vágya, és magukhoz ragadnák Donbasszt?
F.: Ukrajna már megmutatta, milyen tervei vannak Donbassz-szal. Ugyanaz, ami a horvátoknak a Krajinai Szerb Köztársasággal. (A K. Sz. K. a Horvátországon belül létrejött, zömmel szerbek lakta államalakulat volt, melyet a horvátok a nyugati hatalmak hallgatólagos támogatásával pusztítottak el. Az évszázadok óta ott élő szerbeket elűzték.) Ukrajna Donbassz egész lakosságát nyílt, vagy burkolt szeparatistának tekinti. Ha Ukrajna visszaszerzi Donbasszt, lakosságára genocídium, elűzés, az életben maradottakra pedig erőszakos ukranizáció vár. Európa úgy tesz, mintha ezt nem látná.
S.M.: Utolsó kérdés? Mik a terveid? Tervezed-e a visszatérést Donbasszba?
F.: Azt tervezem, hogy visszatérek, és befejezzük a közös munkát. A fasiszta férgeket el kell pusztítani, és mi el is fogjuk pusztítani őket. Minszk által Ukrajna kapott egy lehetőséget, hogy megmentse magát. Nem tette, most a sebeit nyalogatja, és egy Donbassz elleni új háborúra készül. De ez Ukrajna utolsó háborúja lesz.


Cs. v. F.

Hozzászólások

comments