Szerb önkéntesek Donbasszban – 2. rész

Szerb önkéntesek Donbasszban – 2. rész
S. M.: Hogy látjátok, mi az oka a donbasszi háborúnak?
F.: Az ukrofasiszta puccsot követően betiltották az orosz nyelvet, és állami szintre emelkedett a náci kollaboráns Bandera kultusza. Donbassz népe – a túlélése érdekében – felkelt ellenük. A Nyugat – a tőle megszokott képmutató módon – csak szavakban törődik a polgári jogokkal, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az ukrán kormány politikája az orosz lakosság elleni népirtást célozza. Ukrajna mai idoljai, Bandera és Suhevics (az UPA főparancsnoka – Cs. v. F.) Hitler zsoldosai voltak, de biztos vagyok benne, hogy mai utódaik is a sorsukra jutnak.
Radomir Pocsucsa televíziós műsorvezető, a „Szerb Huszárok” parancsnoka
A „Szerb Huszárok” önkéntes alakulat tagjai
S. M.: Mit tud a konfliktus katonai és civil elesettjeinek létszámáról? Az ENSZ hivatalos adatai (2016 június) 9300-ra teszi a háború eddigi áldozatainak számát, Kijev 2870 fős veszteséget ismer be, más források szerint az ukrán biztonsági erők összvesztesége meghaladja a 30000 főt. Az Ön ismeretei szerint mennyire helytállóak ezek az adatok?
F.: Nehéz kérdés, de véleményem szerint a tényleges veszteségek tízszer magasabbak az ukrán hivatalos statisztikákban megjelentettektől. Úgy gondolom, a valós szám harmincezer körül lehet, de elképzelhető, hogy még ez a szám is túl alacsony. Tény, hogy Szvjatogorszk környékén (Luganszk közelében, ahol a híres kolostor is található), ukrán katonák temetetlen hullái hevertek szerteszét az utak mentén, ezeket a saját szememmel láttam 2014 nyarán. De ezeket a veszteséggel nem fogsz találkozni a hivatalos ukrán statisztikákban, mert a kormány fél az igazság nyilvánosságra hozatalától, ugyanis kiderülne, hogy nem csak Donbassz, hanem a saját népük ellen is háborút folytatnak.
S. M. : Milyennek értékeled az ukrán csapatok és a külföldi zsoldosok képzettségét, szakmai felkészültségét?
F.: Az átlagos ukrán katona nem, csak az önkéntes fasiszta zászlóaljak éreznek késztetést a harcra. De tény, hogy élve elfogott tüzéreik rendszerint azzal magyarázkodtak, ők nem tudják, mit kellett lőniük. Nyilvánvaló, hogy hazudnak. Idegenekkel nem találkoztam, úgy gondolom, ők főleg katonai tanácsadók lehetnek. Egy amerikai többre értékeli az életét annál, hogy kockáztassa az életét egy olyan háborúban, melyet nem ért. (Megj.: „Filip” 2014 májusától 2015 elejéig vett részt a harcokban. A DNR és az LNR katonai körei szerint az ukrán katonák képzettségének színvonala jelentős mértékben növekedett. Az azóta kiadott jelentések szerint a harctevékenységben részt vevő egységek leggyakrabban lengyel zsoldosokkal akadnak össze.)
(Folyt. köv.)

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments