Arszen Pavlov – Motorola parancsnok (1983-2016)

Arszen Pavlov – Motorola parancsnok (1983-2016)
2016. október 16.-án merénylet következtében életét veszítette Arszen Pavlov (hívójele: Motorola), a Donyecki Népköztársaság „Spárta” zászlóaljának legendás parancsnoka. Mai bejegyzésünkben róla emlékezünk.

Arszen Szergejevics Pavlov 1983. február 2.-án született a Komi Köztársaság-beli, százezres lakosú Uktha-ban.  Katonai szolgálatának ideje alatt Rosztov-an-Donban élt, első harci tapasztalatait a tengerészgyalogságnál és a második csecsen háború idején szerezte. 2014 márciusában érkezett meg Donbasszba, ahol a puccskormány elleni, harkovi tüntetéseken tűnt fel először. A fegyveres ellenállás kitörését követően az apró termetű, de agilis és karizmatikus fiatalember a „Spárta” zászlóalj vezetője lett, végigharcolva Szlavjanszk (a többszörös technikai-létszámbeli ukrán fölény miatt sikertelen, Igor Sztrelkov vezette) védelmét, Ilovajszkot és a donyecki reptér birtoklásáért folyó harcokat.

A tehetséges parancsnok rövidesen felkerült az ukrán kormány körözési listájára, 2015 februárjától pedig az Európai Unió által szankcionált személyek listáján találhatta magát. Többször kíséreltek meg ellene merényletet, legutóbb 2016. június 24-én egy autóba rejtett pokolgép segítségével.
Második feleségével, Elenával Donbasszban ismerkedett meg, az esküvőn részt vett többek között Igor Sztrelkov, a Donyecki Népköztársaság első „honvédelmi minisztere”, és Pavel Gubarjev, Novorosszia népi kormányzója is.  
Motorolával Novorosszia utolsó „népi” parancsnokainak egyike távozott. 2015 májusában Alcsevszkben a debalcevei győzelemben kulcsszerepet játszó Alekszej Mozgovoj, a „Prizrak” (Lidérc) zászlóalj vezetőjének mikrobuszára nyitottak tüzet gépfegyveresek, 2015. december  12.-én pedig Sztahanovnál Pavel Drjomov atamánt, a „Platov” önkéntes kozákezred parancsnokát robbantották fel gépkocsijával az esküvőjét követő napon.
Pavel Drjomov

Вечная память!

Cs. v. F.

Hozzászólások

comments