Mit írt alá Orbán Viktor?

Általában közvetlen pártpolitikai dolgokról nem szoktunk írni ezen az oldalon,  de időnként olyan tévedések jelennek meg a hazai sajtóban, ami mellett nem lehet elmenni. Azt is látom, hogy ezek egy része tudatos hazugság a saját pártpozícíók erősítése miatt, főleg most a kvótaszavazás után. Az világosan látható volt, hogy az ellenzék minden tagja hirtelen kis Bólyai lett és az egyértelmű tények hajmeresztő magyarázataival találkoztunk. Erről ezen az oldalon közvetlenül a választások után írtam, és nem akarom ismételni önmagamat.

Forrás: CARTOONMOVEMENT

Itt csak annyit, és azt hiszem ez a legjobb megfogalmazás, hogy a magyarországi politikailag aktív, az ország ügyei iránt érdeklődő  népessége 98,0%-ban a kvóta ellen szavazott. Erről ennyit és nem többet.

Ami miatt szólni kell, hogy rögtön felerősödtek a hangok, hogy indokolatlan volt a népszavazás, mert Orbán Viktor aláírt valamit,de senki sem tudja megmondani, hogy mit. Ezt is pártérdekeknek megfelelően tálalja az ellenzék, vadabbnál, vadabb indokokat felsorakoztatva.

Nézzük hogyan történnek a dolgok a brüsszeli fertályon? Szóval összeül az Európai Tanács és ott sok mindent megvitatnak, szavaznak, majd aláírják a Következtetést. Mi a Következtetés? Az a dokumentum, amit az Európai Tanács az ülései után elfogad. Ez nem jogszabály, de tartalma köti a tagállamokat. Nos itt jön az ominózus Következtetés ez évi – februári – 36 oldalas jegyzőkönyve, amely 8. pont, h. bekezdésében egy fél mondat erejéig foglalkozik a kérdéssel: „A tavaly decemberi relokációs döntéseket minden elemükben végre kell hajtani.”

(Az említett decemberi dokumentum itt található, magyarul: Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság állásfoglalása – Menekültek .  A fent említett következtetések jegyzőkönyve: Európai Tanács, 2016. február 18–19 – Következtetések a migrációról. – BG)

A relokáció azt jelenti, hogy a már Európa területén levő menekülteket osztják szét, ami lehet önkéntes, vagy kvótaalapú és kötelező. És akkor jön a  következő kérdés, mi volt a decemberi döntés? Idézem: „Végre kell hajtani a relokációról szóló döntéseket, figyelembe véve a kedvezményeket, amelyeket bizonyos tagállamok javára már megítéltek, tekintettel az őket érő nagy nyomásra hivatkozó kérésükre.”

Ezek a júniusi döntések voltak ahol elfogadták Görög-és Olaszország kérését a 40.000 fő elosztásáról. A magyar kormány a 2015.09.22-i döntéskor nemmel szavazott, de a belügyminiszterek tanácsa MINŐSÍTETT többséggel elfogadta, így kötelező a nemmel szavazókra is. Tény, hogy a  magyar és szlovák kormány a szeptemberi döntéseket megtámadta az EU bíróságán, mert szerintük az ellentmond az uniós szerződésekkel. Ez a szeptemberi határozat egy alkalomra szólt.

Lényeg: a Következtetés ez évi  aláírásával Orbán Viktor nem változtatott az eddigi magyar állásponton, hiszen egyelőre minket is köt a kvóta egyszeri alkalmazásáról szóló határozat. A Következtetéseket ráadásul csomagban írják alá, és ha nem írja alá, akkor bukott volna a brit igényekre vonatkozó rész is, ami sokkal nagyobb gondot okozott volna az akkori környezetben.

A fentiek alapján ezért baromság az ellenzék hisztériakeltése, mert a februári aláírás semmit, de semmit nem változtatott a korábban kialakult helyzeten. Mi tulajdonképpen a tervezett felső határ nélküli kvóták ellen szavaztunk, mert az Európa Bíróság dönt a szeptemberi egy alkalomra szóló döntésről. Kérdés az időközben lezajlott népszavazást miként veszi figyelembe a bíróság???

(az EU menekültüggyel kapcsolatos, 2016-os keltezésű hivatalos anyagai itt olvashatók, magyarul, mivelhogy a magyar nyelv az EU hivatalos nyelveinek egyike – BG)

Szerző:   Jegenye

Hozzászólások

comments

Mit írt alá Orbán Viktor?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Külön köszönöm a tárgyszerű és pontos választ. Orr bánt különösebben nem szívelem, rengeteg dolgot tett az országért ( v. azért IS), és rengeteg dolgot meg nem, ennek okát talán merhetjük sejteni. DE! Mind az igazságnak, mind a "NÉP" érdekének ártunk, ha összevissza hörgünk és zsigerből gyűlölködünk BÁRKI ellen, HA CSAK nem szolgáltatott rá alapos okot, ugye… A Bíróság elvben a perbeviteli állapotot kell hogy megítélje, elbírálja. A favicc az, hogy – mint már máshol többször kifejtettem – JOGILAG VALÓBAN "fölösleges" a népszavazás, mert az Unió a kvótadöntéseiben is tetten érhető migránsnyalogatásával a létező összes egyezményt, jogszabályt és egyebet sz@rja telibe, ideértve a lisszaboni szerződést (?), mert ugye még alkotmánya sincs, azt sem voltak képesek elfogadni, de "izmoznak". Az igaz, h. a 3,36 milliós "NEM" kicsit másként néz ki, mint egy ENÉLKÜL, t(r)ollvonással módosított alkotmány… Junckerék itt bájos önellentomdásba keverednek… Tudjátok, a burzsoázia diszkrét bája…. XD

Hozzászólások lezárva