Egy álom vége, avagy a Janus-arcú Egyesült Államok I. rész

Leomlóban a mi korosztályunk nagy amerikai álma, és sajnos évek óta keserűen ébredezünk, és vesszük tudomásul. Pedig nagy álom volt…..a szabadságról, amit 8-9-10 évesen az ócskapiacon-ma elegánsan bolhapiac,vagy még elegánsabban second hand-beszerezhető ponyvaregények állítottak elénk a rettenthetetlen cowboyokról, akik mindenhol az igazságot képviselték a gonoszokkal szemben és le is győzték őket. A bátor tiszta erkölcsű indiánokról….csak később tudtuk meg milyen brutális módon mészárolták le őket. Maga a hajtás az igazi cowboy munka, a farmer, a lasszóvetés…ne mondjátok, nem gyakoroltátok tízenévesen, az elérhetetlen Coca-Cola…amiről később bemesélték nekünk, hogy az amerikai ifjúság legnagyobb mételye. Még az sem volt világos számunkra, hogy a magyar gulyások magasan a cowboyok felett álltak tudásban,tapasztalatban…..persze, hiszen évszázadokon keresztül hajtották a magyar szürkét nem tízezres – mint a Nagy terelés című nagysikerű westernfilmben – százezres nagyságrendben az európai piacokra. Csak mi sajnálatos módon nem örökítettük meg emléküket a filmvásznon, pedig komoly szolgáltató egységek jelezték a hajtási útvonalakat…korcsmák szálláshellyel, mint a mostani autósztrádák moteljei. Szüleink számunkra érthetetlen okok miatt egyre szófukarabbak lettek, sokszor családon belül is a suttogás volt a jellemző. 

Aztán jött a számunkra még érthetetlen 1956 és utána a suttogás még általánosabb lett, és az emberek félve mentek egymás mellett. Közben tovább cseperedtünk, már megosztottak velünk olyan információkat amit korábban nem…..ennek következtében az amerikai szabadságálom még jobban kiteljesedett, már mi is hallgattuk a Szabad Európa rádiót, az Amerika hangja adását. Elvégeztük az általános iskolát, készültünk a nagy kalandra a gimnáziumra…..és akkor történt valami. 1963 november 22-én lelőtték  John F. Kennedyt az Egyesült Államok elnökét. A felnőttek még zavartabbak lettek, később megtudtuk a korábbi kubai válság miatt, sokan már a harmadik világháborút vizionálták. Aztán kiderült, hogy szó sincs külföldi akcióról, belpolitikai indítattású az ügy az álom demokráciában!!! Mindenki várta a vizsgálat eredményét, a felelősök büntetését….mi is, hiszen az igazságos cowboyok országában csak ez lehetett természetes reakció. Aztán elkészült a Warren jelentés amelyben 75 évre – ennyiben állapítottak meg egy emberöltőt-titkosították az vizsgálat eredményét. Más megvílágitásban került sok minden, pl. James Meredith esete aki felvételt nyert a mississippi egyetemre, és mivel néger volt- ma színesbőrű-óriási tiltakozás indult meg, olyannyira, hogy Nemzeti Gárdának kellett kivonulnia. A nagy demokrácia országából megtanultuk mit jelent a faji zavargás. Aztán azt is megtudtuk, hogy 56-ban a nekünk demokráciát papoló USA simán cserbehagyta a forradalmunkat, és visszadobott minket szovjet gyarmatnak. Ekkor már kezdtünk rájönni, hogy vagy asztal nem egyenes, vagy a leves görbe. A cowboyok már nem voltak annyira szimpatikusak, aztán lassan jöttek a hírek…Martin Luther King elleni merényletről 1968 áprilisában. Lelőtték az 1964-ben Nobel békedíjat kapott polgárjogi harcost- ezt a fogalmat is ekkortájt tanultuk meg-akinek az álma nem telejesült be. Aztán az újabb tragédia 1968 júliusa a Robert Kennedy elleni merényletről…..és mi a közös ezekben a tragikus eseményekben???? a magányos gyilkos szerepe. Aztán jött a legnagyobb kiábrándulás a vietnami háború….amit senki sem értett, hogy miért kellett kirobbantani?  A vesztfáliai béke egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy a konfliktusokat tárgyalásos módon kell rendezni, mert a háború óriási pusztításokat végez. 

Kép: Saturday Evening Post

Ekkor már a mi korosztályunk is megosztott lett, egyfelől a forradalom előtti és utáni atrocitásokat elszenvedettek az amerikai fellépésben a kommunisták elleni küzdelmet látta, akik más információkkal rendelkeztek,vagy a családtagok az akkori hatalom kiszolgálói voltak nyílván más álláspontot képviseltek. Ez volt az amikor lelkesedtünk Angela Davisért, Ernesto Che Guevaraért…és ne felejtsük el Daniel Cohn Benditet, aki ekkor a polgári demokrácia ellen harcolt. Aztán később kiderült, hogy Guevara egy szélsőbaloldali terrorista…..Angela Davis egy börtönben ülő rab fegyveres kiszabadításában volt érdekelt- mellesleg a kommunista országokban minden létező kitüntetést megkapott- a Vörös Dani pedig nem is olyan régen még Orbán Viktort oktatta ki demokráciából az Európai Parlamentben. A vietnami háború az anyagi, emberi, és minden pusztításon túlmenően az igazságos cowboyok országának egyik legnagyobb társadalmi válságát okozta. Képzeljétek el, hogy fiatal emberek mentek harcolni az amerikai álomért, a demokráciáért amit csak Amerika képvisel, és amikor hazamennek az elismerés helyett óriási tüntetés ellenük,  majdnem háborús bűnösként kezelték őket…..ezért halt meg 58.000 amerikai fiatal és ma sem tudni pontosan mennyi vietnami, és egyéb más nációbeli.

Ekkor már láttuk, hogy a repedező máz alatt az a barna valami nem a csokoládé!!!
Aztán végignéztük az amerikai demokrácia terjesztését a világban….érdekes módon mindig ott kellett a demokráciát nagyon védelmezni ahol az amerikai olajmonopólium veszélybe került. Aztán eljutottunk a Patriot Act törvénybe iktatásához…..Georg W. Bush alkotása 2001-ből. Aki nem tudná azoknak írom, hogy a patriot hazafit jelent, de itt nem erről van szó, hanem egy hoszzú elnevezésről aminek a kezdőbetűi adják ki a PATRIOT szót. Mi a lényege? Ez azt jelenti a nagy demokráciában ,hogy bírói végzés nélkül figyelhetnek telefonvonalakat, e-maileket, orvosi, pénzügyi és egyéb iratokat.
Hááát itt tartunk most.. minket oktat egy tőzsdei spekuláns az amerikai kormány támogatásával, hogy Európában nyított társadalom kell….. a migránsokat be kell fogadni, mondja az az Amerika ahol több száz km hosszan, több méter magas kerítés  védi az országot a mexikói és egyéb bevándorlókkal szemben. A határőrők természetesen lőparanccsal is bírnak. Olyan elnökjelölt van versenyben akinek a felelősségét több amerikai politikus felvetette- az FBI mellett- hogy hanyag módon kezelt titkos, és bizalmas kormányíratokat, és felmerült a gyanú, hogy veje bennfentes tőzsdei kereskedést folytatott. Szóval ha megválasztják ő lesz az amerikai fegyvereserők főparancsnoka!!!!! Egyben bízom, hogy az atomrakéták indítókulcsát nem fogja elhagyni.
A nagy kérdés, hogyan jutott idáig az Egyesült Államok, ahol most nagyon úgy néz ki, hogy ismét faji zavargásokra lehet számítani????

Ez ügyben kicsit menjünk vissza a történelemben. (folytatjuk).
Szerző: Jegenye

Hozzászólások

comments