Izraeli szakértő: kívánatos az Iszlám Állam léte

Izraeli szakértő: kívánatos az Iszlám Állam léte
„Az Iszlám Állam létezése stratégiai cél Izrael szempontjából” – írja augusztus 2.-án közzétett jelentésében Efrajim Inbar, a Begin-Szadat Stratégiai Tanulmányok Központjának (BESA*) elemzője. Az izraeli agytröszt szakértője szerint a Szíria és Irak területén népirtást és szervezett etnikai tisztogatást végrehajtó extrémista fundamentalista muzulmán „állam” hasznos eszköz Oroszország, Irán, Szíria és a Hezbollah közel-keleti politikájának akadályozásában, stratégiai szövetségük aláásásában.

Az Iszlám Állam bevonulása Raqqa-ba
A szakértő elemzésében rámutat, hogy az Egyesült Államok „stratégiai ostobaságot” követ el azzal, hogy együttműködik Oroszországgal a takfirista szélsőségesek elleni harcban, mivel ez a lépés csak a Moszkva-Damaszkusz-Teherán-tengely térségbeli befolyásának megszilárdulásához vezet.
„A Nyugatnak az Iszlám Állam meggyengítéséhez, és nem a felszámolásához kellene keresni az utat.” – írja Inbar. – „Egy folyamatosan létező iszlamista konglomerátum léte előnyösebb, mint egy felszámolt Iszlám Állam.”
Inbar támogatja a szíriai polgárháború minél további hosszabbítását is, mely elpusztította az országot, és lakosságának felét menekülésre kényszerítette. Arra a felvetésre, hogy az ISIS megsemmisítése hozzájárulna a térség stabilitásának növekedéséhez, a következőképp reagál: „a stabilitás önmagában nem érték. Kizárólag akkor kívánatos, ha az az érdekeinket szolgálja”. Reményének ad hangot, hogy az instabilitás és a káosz fenntartása pozitív változások előjelei lehetnek. Miközben felhívja a Nyugat figyelmét, hogy a fő ellenség nem az Iszlám Állam, hanem Irán, megrója az Obama-adminisztrációt, hogy a kalifátus nyújtotta fenyegetés mesterséges felfújásával lehetőséget teremtett Irán számára, hogy a közel-keleten legitim aktorként léphessen fel.
Néhány nappal Inbar jelentését követően jelent meg a szintén BESA-s David M. Weinberg tanulmánya, melyben megvédte kollégája érvelését. Ebben arra hivatkozott, hogy a jelenlegi geopolitikai konstellációban a kalifátus csak a „hasznos idióta” szerepét tölti be, miközben „Oroszország és Irán sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint a kellemetlenkedő Iszlám Állam”. Weinberg korábban az izraeli kormánynak és a Bar Ilan Egyetem szóvivőjeként dolgozott, honlapja szerint „publicista, és az Izrael-ellenes és az izraeli poszt-cionista tendenciák elleni lobbistaként” azonosítja magát.
Az izraeli szakértők gondolatmenete nem áll távol az amerikai-izraeli külpolitikai körök gondolatvilágától. Emlékezetes, hogy a hidegháború idején az USA előszeretettel támogatta a szélsőjobboldali iszlám szélsőségeseket a kommunisták és a baloldali nacionalisták elleni küzdelemben. Szintén szerepet játszottak az afganisztáni mudzsahed-mozgalom felélesztésében, mely a tálibok és al-Kaida szellemi elődjének tekinthető. Az 1980-as évektől Izrael is magáévá tette az amerikai külpolitikai doktrínát, támogatást nyújtott a Hamasz-nak, mint Palesztin Felszabadítási Szervezettel szemben létrejött csoportosulásnak.
„Legnagyobb sajnálatomra, el kell mondani: a Hamasz izraeli gyártmány” –  mondta Avner Cohen korábbi vezető izraeli tisztviselő a Wall Street Journal-nak adott interjújában, aki korábban húsz évet töltött a Gázai-övezetben.

* A BESA az Izrael nemzetbiztonságát és külpolitikáját tekintve releváns területek kutatásával foglalkozik. Kutatásait „a közel-keleti béke és biztonság elősegítése céljából, annak szellemében” végzi…
Forrás: besacenter.org
salon.com
Cs. v. F.

Hozzászólások

comments

Izraeli szakértő: kívánatos az Iszlám Állam léte” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva