Amerikai egyetemen az al-Kaida korábbi toborzója

Amerikai egyetemen az al-Kaida korábbi toborzója

Az Egyesült Államokbeli George Washington Egyetemen folytatja pályafutását a korábban Junusz Abdullah Mohamed néven ismert al-Kaida toborzótiszt. A jelenleg Jesse Morton nevet viselő férfi az egyetem szélsőségekkel foglalkozó programjában kap szerepet.
Morton, itt még mint Junusz Abdullah Mohamed
„Morton szerepe úttörő, ez az első alkalom, hogy egy, az Egyesült Államokban született korábbi iszlamista szélsőséges szemszögét is megismerjük.” – mondta Lorenzo Vidino, a projekt igazgatója.
Morton korábban az al-Kaida egyik legeredményesebb toborzótisztjeként szolgált, az általa regrutáltak közül többen is jelenleg az Iszlám Állam kötelékében szolgálnak. Az egykori toborzótiszt azt mondja, mély bűntudatot érez korábbi tetteiért, jelenlegi munkájával vezekelni szeretne korábbi életéért.

„Tudom, hogy az általam okozott károk megtéríthetetlenek, de azt hiszem, legalább megpróbálom.” – nyilatkozta az egykori (?) iszlamista fanatikus.

A pennsylvaniai születésű Morton 2007-ben alapította meg new york-i székhellyel barátjával, a zsidó Joseph Leonard Cohen-nel (mozgalmi neve: Juszuf al-Khattab) a Muszlim Forradalom nevű szervezetet, melynek politikai célkitűzései között egy iszlám állam létrehozása szerepelt a tradicionális muszlim uralkodói házak eltávolításával. Cohen is érdekes figura: New York Queens negyedében született világi zsidó családban, később Izraelbe kivándorolva egy ortodox rabbinista iskolában végzett. 2000 körül visszatért New York-ba, ahol áttért az iszlám hitre, és vette fel a Juszuf al-Khattab nevet. A Mortonnal közösen összegründolt Muszlim Forradalom erőteljes propaganda-tevékenységet fejtett ki az Egyesült Államok, a zsidók, és a mérsékelt muzulmánok ellen. A főleg harsány fenyegetőzéseiről ismert csoport végül a felkeltette a nemzetbiztonsági szakszolgálatok figyelmét, ezért Cohen és Morton 2010-ben Marokkóba távoztak. Mortont ez sem mentette meg, egy évvel később a marokkói hatóságok letartóztatták, és kiadták az USA-nak, ahol tizenegy év börtönre ítélték.

A börtönben főleg a könyvtárban töltötte idejét, állítása szerint John Locke és Rousseau filozófiai értekezéseit olvasgatva „megvilágosodott”, és a demokrácia, valamint a tolerancia értékeit felismerve megszabadult fanatikus nézeteitől. Az FBI-nak nyújtott információkért cserébe mérsékelték büntetését, és 2015-ben, alig három év után elhagyhatta a börtönt.

A George Washington Egyetem által indított kutatási program célja, hogy jelenlegi és egykori radikálisokkal folytatott mélyinterjúk során történetüket meghallgatva és kielemezve megismerjék a radikalizálódás lehetséges kiváltó okait. 
 

Cs. v. F.

Forrás: cnn.com
businessinsider.com

Hozzászólások

comments