Törökország: arccal Moszkva felé?

Törökország: arccal Moszkva felé?

„Törökország lassan elhagyja az atlantista rendszert, emiatt esett a NATO pánikba, és ez áll a puccs hátterében. Sokkal többről van szó, mint Erdogan-ról, ez egy tektonikai elmozdulás a geopolitikában, mely gyökeresen fogja megváltoztatni Törökország orosz, kínai, szír és iráni kapcsolatait”. – Yunus Soner, a török Hazafias Párt elnökhelyettese.
Augusztus 9-én találkozott egymással Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása mellett megvitatták többek között a múlt havi puccskísérlettel kapcsolatos politikai fejleményeket is.  A kapcsolatok normalizálódása, és a CIA által szervezett puccskísérlet egy nagyobb, évtizedekre előremutató geopolitikai eltolódást eredményezhet, mely több területet érintve változtathatja meg Ankara Teherán, Damaszkusz és a többi eurázsiai orosz szövetségessel való viszonyát. (Tegnapi hír: A török kormány az USA-ban élő, a puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen kiadatására vonatkozó követelését az amerikai kormány arra hivatkozva utasította el, hogy egyértelmű bizonyítékokat akar, miszerint a hittudós állna a puccskísérlet mögött. Ankara szerint a bizonyítékok megküldése megtörtént.

Eric Draitser geopolitikai elemző cikkében megállapítja, hogy „a CIA-érintettségű puccskísérlet után Erdogan felborította a geopolitikai sakktáblát. Ennek következtében Törökország kifejezte abbéli szándékát, hogy eltávolodjon az USA-EU-NATO-tengellyel, és javítsa kapcsolatait Oroszországgal, Kínával, és lépéseket tegyen a BRICS-országokkal, a Sanghaji Együttműködési Szervezettel, az Ázsiai Infrastrukturális Fejlesztési Bankkal való partneri kapcsolatok fejlesztésében, és „felfűzze magát” a kínai dominanciájú Selyemútra.”

Draitser egy korábbi cikkében idézi mások mellett az Erdogan-kormánnyal szemben általában kritikus hangot megütő Kadri Gürselt, a Cumhüriyet újságíróját, aki szerint „meglepő, hogy Gülen ügynökei milyen mélységekben tudtak beszivárogni az állami-közigazgatási szférákba, ideértve a fegyveres erőket, és az igazságszolgáltatást is”.

Patrick Cockburn, a Financial Times közel-keleti tudósítója szerint a puccs sikere esetén Törökországban vagy katonai diktatúra, vagy polgárháború jön létre.

Ha a puccs sikerül, Erdogan-t valószínűleg Kadhafihoz hasonlóan meggyilkolják, és Törökország évekig tartó káoszba és polgárháborúba süllyed. Az elnök ezért a hozzá hasonló autokratákra jellemző kíméletlenséggel söpörte ki az állami, katonai intézmények mellett a médiából is az „ötödik hadoszlopot”, és tette szóvá nyugati „szövetségeseinek”, hogy a polgári szabadságjogok megsértése ürügyén támadják: „Kérdezem: kapunk támogatást Nyugatról a terror elleni küzdelemben, vagy sem? Feleslegesen vártuk „barátaink” támogatását a puccs alatt és után, csak szemrehányásban részesültünk a polgári szabadságjogok megsértése miatt”.  – nyilatkozta a Hürriyet-nek.

Fenti mozzanatok szorosan hozzátartoznak a júliusi puccskísérlet utózöngéihez. Az amerikai-török kapcsolatok utóbbi hetekben történt drasztikus romlása következtében vélhetően folytatódik Erdogan démonizálása a nyugati sajtóban, és a titkos csatornákon működő hálózatok és „civil szervezetek” nyilván mindent meg fognak tenni a politikai instabilitás növelése érdekében. A török elnök alighanem eldöntötte: ilyen barátok mellett már ellenségekre sincs szüksége.

Cs. v. F.

Források: alahednews.com
counterpunch.org
presstv.com
globalresearch.com
hurriyetdailynews.com

Hozzászólások

comments

Törökország: arccal Moszkva felé?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. mi bizonyítja, hogy a cia szervezte a puncsot? ekkora amatőrizmus nem vall a cia-ra… ezt csak erdogan állítja.. maszatol, ahogy a kiadatási kérelem is csak vicc.. az usa nem adott még ki senkit-csak izraelnek-, aki menedéket kapott náluk…

  2. Kedves Krisztián! Olvasson utána, oldalunk háttérinformációk ismertetésével foglalkozik, nem az ábécé tanításával. Minden lefordítására sem időnk, sem energiánk nincs. Ha nem ismeri a Gülen-csoport kötődését (ami nem a mi bajunk és szégyenünk), nincs miről társalognunk a továbbiakban, csak ne szóljon hozzá olyan dolgokhoz, amikhez lövése nincs. Nyitottak vagyunk az építő jellegű kritikára, ha tudja, cáfolja meg a leírtakat, lehetőleg hivatkozást is kérnénk.

  3. Azért a 9/11 elég pontosan jellemzi a CIA. állapotát. Még egy rendes önmerényletre sem képesek. Egyetlen tény, "arab" pilóták akik nem akarnak leszállni csak irányítani és kanyarodni akarnak megtanulni, egy ekkora gép egyenesben tartása és célra kanyarodás komoly pilóta tudást feltételez.

Hozzászólások lezárva