Kissinger kapcsolata az argentin juntával

Kissinger kapcsolata az argentin juntával
„Amerika az amerikaiaké” – szól a Monroe-elv néven híressé vált külpolitikai doktrína, amit ezzel egészíthetnénk ki: „és – hitük szerint – a világ maradéka is”.
Jorge Rafael Videla (Argentína diktátora 1976-1983 között)
Az újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok Henry Kissingernek az 1976-1983 között regnáló argentin katonai diktatúrával fenntartott kapcsolatait ismertetik. Isabel Perónt, a hivatalban lévő elnököt a CIA és más dél-amerikai titkosszolgálatok segítségével 1976. március 24.-én távolították el az ország éléről egy katonai puccs során. A junta uralmát (mely a „Proceso de Reorganazación Nacional” – Nemzeti Újjászerveződési Folyamat fantázianév alatt futott) végül a gazdasági problémák (az ország lényegében az IMF befolyása alá került), a burjánzó korrupció, az 1982-es falklandi háborúban elszenvedett vereség, és az állampolgári jogok semmibe vétele okozta nemzetközi felháborodás döntötte meg. A hét évig tartó fasiszta diktatúrában kíméletlenül elnyomták az ellenzéket, és a baloldali-kommunista csoportokat, miközben disszidensek ezrei „tűntek el”. A katonai vezetők közül többeket, pl. Roberto Viola, Leopoldo Galteri, Jorge Rafael Videla tábornokot az USA által szponzorált „School of the Americas”-ban képeztek ki. A diktatúra áldozatainak száma 30.000-re becsülhető.
Kissinger és Videla
A „Piszkos háborúnak” (Guerra Sucia) nevezett ideológiai harc már a puccs előtt megkezdődött, Kissinger több alkalommal hangoztatta bizalmas megbeszéléseken, hogy a puccs végrehajtása „minél hamarabb, annál jobb”- alapon szükségeltetne.
Kissinger – noha ekkor már nem volt külügyminiszter – közvetlen kapcsolatot tartott fenn a katonai diktatúra vezetőivel, több magántalálkozón adott hangot az argentin kormány „terrorizmus elleni küzdelemben” tanúsított helytállásának, melynek során baloldali aktivisták, és diákok ezrei vesztették életüket. A Nemzetközi Kapcsolatok Argentin Tanácsának (ami a Külkapcsolatok Tanácsának egyik leányágazata) privát találkozóján örömét fejezte ki „az argentin kormány terrorista-ellenes erők iránt végzett kiváló munkája” felett.
Kissinger kiemelt meghívott vendégként vett részt az 1978-ban Argentínában megrendezett futball-világbajnokságon, ahol a csoportkör utolsó fordulójában a házigazdáknak legalább négy gólos sikerre volt szükségük a továbbjutáshoz Peru ellen. Nem bízták a véletlenre a dolgot, később is kezdték a meccset, mint a potenciális riválisok, ráadásul a tervet is túlteljesítve 6-0-ra győztek… (Bővebben erről: Jon Sturling: „Death or Glory: The dark history of the World Cup” – [Győzelem, vagy halál: a világbajnokság sötét története] c. könyvében).
Márciusi Buenos Aires-i látogatása során Barack Obama ismételten ígéretet tett az argentin puccsban szerepet játszó amerikai katonai-hírszerző szolgálatok archívumának feloldására.

Cs. v. F.

Forrás: Forrás: https://icontherecord.tumblr.com/

Hozzászólások

comments