A globalizálódott terrorizmus

A globalizálódott terrorizmus
„Minden alkalommal, mikor azt hallom, hogy egyesíteni kell erőinket a nemzetközi terrorizmus ellen, elcsodálkozom; hogy lehetnek az emberek ennyire feledékenyek?” – kérdi Oleg Necsiporenko, az orosz Nemzeti Antiterrorista Központ elemzője, a KGB korábbi külügyi hírszerzője. Ez a koalíció ugyanis már tizenöt éve megszületett. 2001. szeptember 28.-án, a Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat követően fogadtatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1373. sz. határozata, melynek értelmében megalakult a Terrorizmus Elleni Bizottság.

2001. szept. 11.-ét követően a világ hadat üzent a terrorizmusnak. „Világ antiterroristái, egyesüljetek! Csak együtt tudjuk legyőzni a terrorizmust!” – szóltak tizenöt éve a szólamok minden létező fórumon. Az ENSZ létrehozta a polgári légi közlekedést, tengeri hajózást, és több más területet lefedő bizottságait, minden államközi szervezet, beleértve az Interpolt és az Europolt is, kialakította a saját terrorellenes infrastruktúráját. Ezek mellett a társadalmi mozgalmak nyomására a terrorizmus elleni harc az ENSZ minden tagállamában kiemelt prioritású kérdéskörré vált. A tizenöt tagú Biztonsági Tanács tagjai felváltva felügyelik a Terrorizmusellenes Bizottságot, mely jelentését közvetlenül az ENSZ főtitkárának teszi.
2010-ben, kilenc év elteltével már látszott, hogy az eredményesség erősen megkérdőjelezhető: a nemzetközi közösségnek nem sikerült kialakítania egységes keretrendszert és arculatot a nemzetközi terrorfenyegetettség teljes spektrumát illetően. Ezt követően bekövetkezett az „arab tavasz”, aminek következtében a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció végképp megbomlott. A korábban úgy-ahogy kialakuló struktúrák felbomlottak, megszűntek, vagy megmaradtak ugyan, de érdemi tevékenységet már nem folytatnak. Ennek eredményeképp különféle koalíciók alakultak, ki-ki a saját szája íze szerint értelmezve a terrorizmus elleni harcot.
Eközben a terroristák új frontvonalakat is megnyitottak. Korábban a terrorizmus szárazföldi, légi és tengeri megjelenésű volt, de megjelent egy negyedik terület is, melyet kimondottan aktívan képesek használni: az internet. Ez a háború nem behatárolt földrajzi területen, hanem globálisan, mindenütt zajlik, mindenhol jelen van, így kijelenthetjük: globalizálódott a terrorizmus. A terrorizmust létrehozó erők folyamatosan új és új elemekkel bővülnek, amit a – természeténél fogva – bürokratikus úton működő jogállamiság csak „eseménykövetéssel”, „fáziskéséssel” képes lereagálni. Ebben a háborúban nincsenek hadszínterek: a világ minden pontja terrortámadások potenciális célpontja. Franciaország egy gyenge láncszeme a (világ minden országát magában foglaló) célpontországoknak, így a világ vezetőinek be kell látniuk, hogy el kell felejteniük a korábbi nézeteltéréseket, és közösen kell együttműködniük a globális terrorizmus legyőzése érdekében.
Cs. v. F.

Forrás: izvestia.ru

Hozzászólások

comments