A Brexit hatása a német gazdaságra

A Brexit hatása a német gazdaságra

2016. jún. 24.-én, az egy nappal korábban megtartott népszavazás eredményének hatására lemondott David Cameron brit miniszterelnök. Egy esetleges brit kilépés gazdasági hatásainak felmérése még nem végezhető el, jelen tanulmány sem vállalkozik erre, de egy rövid értékelésre talán elvégezhető.
Németország Nagy-Britannia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, a szigetországban 2500 német vállalkozás leányvállalata van jelen közel 400000 alkalmazottal, a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 90 milliárd euro-val Nagy-Britannia Németország harmadik legnagyobb exportpiaca, így az esetleges brit kilépés a német gazdaságot érintené a legérzékenyebben az eurozónában. Nem véletlenül nyilatkozott úgy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy márciusban, a Brit Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián a(z akkor még kérdéses) brit kilépésre adott német reakcióról: „Sírnánk.”
Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökhelyettese szerint a Brexit hatására a font euro-val szembeni gyengülése a német termékek árnövekedését és kereslet-csökkenését fogja eredményezni a szigetországban. Az Euler Hermes piacelemző, kockázatértékelő cég szerint a német exportőrök 2019-ig mintegy 6,8 milliárd euro-s bevételkieséssel számolhatnak, mely főként az autóipart, a vegyipart, a kohászatot és a gépipari ágazatot fogja sújtani. Egy Bertelsmann-elemzés ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a német vegyipar profitálhat Nagy-Britannia egységes piacból történő kiválásából, a megnövekedett versenyképesség 0,5-1%-os növekedést hozhat az ágazatban.
A Brexit és az euro-zóna
„Nagy-Britannia lehet az első dominó a sorban” – emelte ki a Brexit lehetséges pénzpiaci következményeit Marcel Fratzscher, a „Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung” (DIW) gazdaságkutató intézet elemzője. – „A már így is meglevő pénzpiaci kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot tovább növelheti, ha hasonló népszavazásokra kerül sor olyan, euro-övezethez tartozó országokban, mint a tartós recesszióban levő Spanyolország (mely ellen az Európai Bizottság a napokban indított szankciós eljárást hiánycsökkentési kötelezettségeinek nem teljesítése miatt), vagy Franciaország.” Az elemző figyelmeztetett: beindulhat egy olyan mechanizmus, melynek következményei a 2008-as másodlagos jelzálogpiac összeomlásának hatásait idézhetik elő.
A Prognos svájci piackutató intézet szerint a Brexit hatásai hosszabb távon is kihatással lesznek mind Nagy-Britannia, mind az EU gazdaságára, bár ezek ma még nem számszerűsíthetőek. Michael Böhmer, az intézet vezető tanácsosa szerint 2025-ben a brit gazdasági teljesítmény 15%-kal lesz alacsonyabb annál, mintha nem lépnének ki az Európai Unió-ból, de nem tartja valószínűnek, hogy a Brexit a 2008-as gazdasági válsághoz hasonló következményeket vonna maga után. Rövid távon az elemző a szigetországi német beruházások 10 %-os csökkenését prognosztizálja.
Cs. v. F.
Források: merkur.de
prognos.com

n-tv.de

Hozzászólások

comments