Ukrajna – Az EU-álom vége – 2. rész

Ukrajna – Az EU-álom vége – 2. rész
(Mateusz Piskorsi, az European Center for Geopolitical Analysis szakértőjének tanulmánya alapján)

Van még egy ok, ami miatt az európai politikusok kételkednek az ukránoknak nyújtott vízummentesség bölcsességében. A mai Ukrajna, mint minden dezorganizálódó állam, az egyik legkorruptabb ország a világon. Az ukránok tömegesen igénylik a „lengyel kártyát”, melynek birtokában állítólagos lengyel származásukra hivatkozva kérvényezhetnek érvényes tartózkodási engedélyt a schengeni övezeten belülre. A „szolgáltatás” ára kétezer euro. Ennek köszönhetően az ukrán nacionalista-banderista áradat „lengyelként” fogja elözönleni Európát.

Abd-Al Rahman „herszoni lakos”
Nem kell nagy fantázia hozzá, hogy ily módon ukrán állampolgárságot is könnyedén szerezhet egy közel-keleti, vagy észak-afrikai menekült is, akik főként az ogyesszai kikötőn keresztül jutnak be Ogyessza és Herszon régiókba. (pl. a mellékelt útlevélen látható Abd-Al Rahman Faid, 33 éves, líbiai születésű, herszoni „lakos”). Ukrán állampolgárságot persze legálisan is lehet szerezni. A Rada által nemrégiben elfogadott törvényjavaslat szerint ukrán állampolgárságot kaphatnak azok a zsoldosok is, akik hajlandóak aktív harctevékenységben részt venni a kelet-ukrajnai megyék elleni büntetőhadjáratban. (Kevésbé köztudott, hogy az ukrán kormány a kezdetektől alkalmaz zsoldosokat és katonai magáncégeket a donbasszi szabadságharc leverésére az ukrán haderő morális állapota, a sorállomány körében népsporttá váló alkoholizmus, parancsmegtagadás és a tömeges dezertálások miatt.) Korábbi híradások szerint Herszon megyében már érzékelték a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali terrorszervezet tagjainak mozgását.
Biztonságpolitikai szakértők figyelmeztettek, hogy a balkáni útvonal lezárásával az ukrán folyosó válhat a bevándorló-áradat fő csatornájává. Az ukrán vízumkényszer eltörlése következtében a több millió ukrán mellett további többszázezer arab országokbeli bevándorló Európában való megjelenését tenné lehetővé. A lengyel parlamentben már szóba is került egy lengyel-ukrán határszakaszon építendő fal felépítése, ami – noha Varsó hivatalosan elutasít – széles körű támogatásra számíthat.
Ukránok milliói tapasztalták meglepve, hogy az európaiak hozzáállása a megjelenésükhöz negatívabb, mint a muszlim bevándorlók felé – legalábbis ami a politikai korrektséget illeti. Az ukránok megértették, hogy nincs hova menniük, nem várja őket senki sem Európában, sem az USA-ban, sem Kanadában. Világossá vált, hogy az EU-álom egy átverés, csalás. Ezt lassan kezdik felfogni az ukrán polgárok és a kijevi politikusok is. Igaz, utóbbiaknak van hova menekülniük.
Cs. v. F.
Forrás: izvestia.ru

            russia-insider.com

Hozzászólások

comments