Több száz marokkóit tartóztattak fel az algíri repülőtéren

Algír fő repülőterén kétszáznál több marokkóit állítottak meg az algériai hatóságok, mivel azok Líbiába igyekeztek, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak, amely új kalifátust igyekszik építeni Líbiában. 

A férfiakat szombat este tartóztatták le a repülőtéren, és azt találták gyanúsnak, hogy nincsen hivatalos tartózkodási helyük Líbiában. Az algériai kormány bekérette a marokkói nagykövetet is, hogy magyarázatot adjon az útra vállalkozók számának „hirtelen megugrására”. Ez abból fakad, hogy az Iszlám Állam bejelentette, több dzsihádistát toboroz az észak-afrikai országokból, hogy a térségben megerősítse a befolyását. Az algériai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy „a marokkóiak múlt heti, tömeges és szokatlan, Casablancából Algíron át Líbiába tartó áramlata adott okot a nagykövettel folytatott megbeszélésre”. A minisztérium azt állítja, hogy „különösen kényes” helyzettel néz szembe, amely nagyobb éberséget és a szomszédos országok erősebb együttműködését igényli. 

Az Iszlám Állam militánsai lefejezésre kísérnek foglyokat egy Tripoli melletti tengerparton


Az ISIL folyamatosan növeli jelenlétét Líbiában, amely arra késztette a szomszédos Tunéziát, hogy falat építsen határán az IS újoncok áramlásának megakadályozása reményében. Az iszlamista szervezet máris hatalmába kerítette Sirte városát, ahol négy embert alkoholfogyasztásért – amely ellentétes a Saríával – nyilvánosan megkorbácsoltak. Úgy tudják, hogy körülbelül 3.000 tunéziai és marokkói állampolgár csatlakozott az IS-hez Líbiában, amely a gyenge határellenőrzés és a bizonytalan belpolitikai helyzet következtében kiválóan megfelel az IS számára térségbeli központja kiépítéséhez. 

Forrás: James Rothwell cikke, Telegraph

Hozzászólások

comments