Öt hónap Szíriában – Oroszország történelmet csinált

Öt hónap Szíriában – Oroszország történelmet csinált
Öt hónappal ezelőtt, 2015. szeptember 30-án kezdte meg Szíriában az orosz légierő az ISIS és a különféle iszlamista lázadó csoportok állásainak bombázását. Bár az oroszok csak öt hónapja vannak jelen az országban, a háború menete teljesen megváltozott.
Az addig főként hátráló és defenzív mozdulatokra kényszerülő kormányerők mozgástere jelentősen megnőtt, különösen Latakia, Aleppó és Daraa tartományokban, melyekben a kurdokkal együttműködve stratégiai jelentőségű falvak és városok tucatjait foglalták vissza.
Az ISIS ellátási-utánpótlási vonalainak elpusztításával jelenleg a szír kormányerők kevesebb, mint 100 mérföldnyire vannak Rakkától, az Iszlám Állam „fővárosától”, és bár nem látunk bele a szír hadvezetés terveibe, az offenzív műveleteket már több irányból is folytathatják.
Szíria jövője ugyan még bizonytalan, de azzal, hogy Oroszország megakadályozta a nyugati országok által létrehozni kívánt repüléstilalmi zóna létrejöttét, megmentette az országot. Ahogyan egy közelebbről meg nem nevezett orosz diplomata nyilatkozott: a Nyugat által preferált repüléstilalmi zóna létrejötte lehetővé tette volna az ISIS-nek, hogy már a tavalyi év végére eljusson Damaszkuszig. (És ez ellen – a szokásokhoz híven – semmit nem tettek volna.)
Ahogy Asszad elnök fogalmazott, mintegy nyolcvan ország fogott össze Szíria szuverenitása ellen. Azonban Oroszország és Irán erőfeszítéseinek, valamint a szír hadsereg kitartásának köszönhetően az összeesküvők tervei elbuktak. Mi ez, ami a szemünk előtt játszódik? Mi más lenne ez, ha nem az új nemzetközi rend? Putyin továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországnak nincsenek kizárólagos világhatalmi ambíciói. Ez lehet, hogy így van, de nem változtat azon a tényen, hogy Oroszország megakadályozta, hogy a Nyugat elpusztítson egy újabb közel-keleti országot. Oroszország történelmet csinált.
Cs. v. F.
            www.almasdarnews.com 

Hozzászólások

comments