A robotika jövőjét alakító négy piaci erő (befejező rész)

Richard Mahoney cikke4. A robotikai startup-ok elszaporodása

A történelemből tudjuk, hogy kis vállalkozások generálják a piac földcsuszamlásszerű technológiai váltásait. 

Ma a robotikára alapozott korai stádiumú vállalkozások sora még viszonylag rövid. Ahogyan azonban a robotplatformok – mobil és manipulációs célú – költsége csökken, a robottechnológián alapuló startup vállalkozások száma drámaian meg fog növekedni. Ezeknek a startup cégeknek a soraiban lesznek olyan vállalkozók , akik elvezetik az üzleti vállalkozásokat a robotika szélesebb felhasználásáig. Végső soron a robotok sikere látnoki képességű emberek meglátásain fog múlni, sokkal inkább, mint bármely egyéb műszaki innováció esetén. 

Szóval, térjünk vissza az otthoni mosórobothoz. Jómagamnak valószínűleg túl sok közöm van a robotikához ahhoz, hogy teljesen pártatlan tudjak lenni, az itt kiemelt piaci trendek azonban valódiak: valódi hardverrel dolgozó valódi emberek hozták létre, és a piacon, nem pedig egyetemi laborokban játszódnak le. 

Jelenleg a gyáripar kritikus munkaerőpiaci problémáinak megoldási módszerei, valamint az elterjedő kereskedelmi jellegű robotplatformok kombinációja egyesül fokozatosan a piacon a szolgáltatási szektorok szélesebb munkaerő-kihívásainak igényével. Mindez végül ki fogja váltani a vállalkozói szféra reakcióját és számos új robotvállalat létrejöttét eredményezi, valamint nem is egy mosó robotot. Legalábbis remélem – elvégre megígértem.

A szerző az SRI International robotikai igazgatója, és a Silicon Valley Robotics (a Szilícium-völgy robotikai ipari klaszterének) elnöke.

Forrás: TECHCRUNCH

Ford: BG.

Hozzászólások

comments