A robotika közeljövőjét alakító négy piaci erő (2. rész)

Richard Mahoney cikke

2. A robotok munkaerőpiaci hézagokat töltenek ki, nem munkásokat helyettesítenek

Bár úgy tűnik hogy a tömegek körében a háztartási mosórobot iránti vágyakozás általános, az olyan technológiák amelyekkel hagyományosan emberek által végzett tevékenységeket lehet kiváltani, ellenkezést is szülnek. Ennek egyik oka a gyakran felidézett félelem, miszerint a gyári dolgozókat robotokkal fogják helyettesíteni, ezzel munkanélküliséget okozva. A nagy gyártók azonban óriási munkaerőfluktuációval küszködnek, és nagyon nagy a nyomás rajtuk, hogy a veszélyes munkakörülményeket megszüntessék. A Föld népességének öregedésével és a kulturális igények változásával az ipar egyre kevesebb olyan embert talál, aki gyárban akarna dolgozni. 

Hasonló kihívás vár a mezőgazdaságra is, a gazdaságok az egész földkerekségen munkaerőfluktuációval és csökkenő munkaerőkínálattal küszködnek, hiszen az életminőség általános javulásának tükrében az izzasztó aratómunka egyre kevésbé tűnik vonzónak. A szolgáltatói ágazat lényegében minden területe, gyorséttermek, szállodák, idősotthonok, elkezdte felfedezni robotokat mint eszközt a munkaerőpiaci kihívások elkerülésére és a szolgáltatás értékének növelésére. 

Gyakran hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy a gyáripar alapvetően szolgáltatás: emberek csinálnak dolgokat más emberek részére. Ebből a szempontból a gyáripar vezeti a robotika új trendjeit. Míg a gyári robotok első generációját ketrecekbe zárták és ott is maradtak, a gyártás és a logisztika igényei olyan technológiákat szülnek, amelyeket sokkal szélesebb területeken is fel lehet majd használni. 

Nem vagyok közgazdász, de hiszek abban, hogy a munkaerőpiaci problémák és az öregedő lakosság lesz az a két meghatározó trend, amely majd a robotokat megtartja a gyártási alkalmazásokon kívül is. 

Egy BB8 formájú robotporszívó


3. A robotoktól most már elvárjuk, hogy az emberi ügyességet is másolják

A robotokat előszor olyan ipari alkalmazási területekre szánták, ahol tárgyak gyors, precíz, ismétlődő manipulálására van szükség. A gyártási és orvosi célra szánt robotokon kívül eddig nem voltak olyanok, amelyek elérték vagy meghaladták az emberi ügyességet. Nincs hiány mobil vagy távjelenléti robotplatformokban, amelyek akár néhány ezer dollárért is kaphatók – ezekben azonban nincs meg a manipuláció képessége. 

Ma egyrészt csökkennek az ipari robotok árai, másrészt a gyáripar olyan hardver- és szoftvermegoldások fejlesztésébe fektet, amelyek lehetővé teszik a robotoknak, hogy olyan, ügyességet igénylő munkát is elvégezzenek, amit jellemzően eddig csak emberek tudtak. Erre a legjobb nyilvánosan ismert példa az Amazon Challenge nevű verseny, ahol nagy összegű díjat ajánlanak annak a csapatnak amely a legjobb robotot építi, a cél egy adott tárgy kiválasztása és kiemelése egy egész konténernyi véletlenszerűen összeömlesztett holmi közül. 

Az első verseny szerény sikert hozott, de a következő versenyeken bízvást számíthatunk ugrásszerű teljesítményjavulásokra. Ha egyszer a robot képes lesz egy csomagküldő cég raktárában kiválogatni és összeszedni a megrendelt dolgokat, már nem nagy műszaki ugrás a mosogatnivalót szétválogató vagy játékokat összeszedő otthoni robot. 

(Befejező rész köv.)

Ford.: BG

A szerző Richard Mahoney, az SRI International robotikai igazgatója valamint a Silicon Valley Robotics ipari klaszter elnöke. 

Forrás: TechCrunch.com   

Hozzászólások

comments