Kína második repülőgéphordozóját építi


A Liaoning, a Kínai Népköztársaság első repülőgéphordozója (forrás: warhistoryonline.net

A kínai honvédelmi minisztérium széles körben keringő híresztelések után hivatalosan megerősítette, hogy egy második repülőgéphordozó építésébe kezd. A hajó az észak-kínai Liaotung-félszigeten (Liaodong) Talien (Dalian) kikötőjében épül. A minisztérium szerint amikor elkészül, képes lesz a kínai fejlesztésű J-15 vadászgépek indítására és fogadására. Azt is kiemelték, hogy a hajó teljes mértékben hazai munkával és technológiával készül. 

Mivel Kína igen szigorúan őrzi katonai projektjei titkosságát, a hajó átadásának tervezett dátuma nem ismert. Meglévő hordozójukat, a Liaoninget 2012-ben adták át. Ez a hajó egy Ukrajnától vásárolt hajótest felhasználásával épült. A projekt szóvivője Jang Ju-Jün (Yang Yu Yun) ezredes szerint a hajó mintegy 50.000 tonna vízkiszorítású lesz. 

Az elmúlt években Kína kiterjeszti haditengerészeti képességeit, második repülőgéphordozóját azonban idáig titokban próbálta tartani, azért, hogy a Kína csendes-óceáni katonai ambícióira vonatkozó nyugati aggodalmakat elaltassák.  

A második világháború vége óta az amerikai tengeri dominancia egyértelmű a térségben, de az amerikai kormány arra számít, hogy Kína további repülőgéphordozókkal erősíti nyílt tengeri flottáját a következő években. 

Arra számítanak, hogy az új kínai hordozó sokban fog hasonlítani elődjére, a „sísánc” felszállópályát szintén alkalmazni fogják. Jang ezredes hangsúlyozta, hogy Kína kötelessége partvonala és közeli vizei védelme. Az elmúlt hónapokban több-kevesebb rendszerességgel szivárogtak ki képek és értesülések a második hordozóról, amelyeket most végül megerősítettek. Szakértők szerint a dél-kínai-tengeri térség feszültségei sarkallták Kínát tengeri flottája bővítésére. A térségről úgy vélik, hogy jelentős földgáz- és kőolajlelőhelyeket rejt, amelyekre az állandó energiaéhségben szenvedő Kínának nagy szüksége van. 

Forrás: WAR HISTORY ONLINE

Hozzászólások

comments