Csakúgy csapongok

Az elmúlt három hét nagy eseménye, hogy egyik lányomnál most tudták kicserélni a korábbi padlóburkolatot, így hozzánk költöztek a két unokával együtt. Óriási, amíg jó idő volt napi séta az egyévessel, ez a kellemes napsütésben 2-3 órás volt. Aztán megjött a rossz idő és nagyobb unokám /5 éves/ is visszament az óvodába és rögtön jött a megfázás, influenzaszerű tünetek. Miután a három oltáson túlvagyok remélem, minden csak a szokásos őszi múló dolog. Minden rosszban van valami jó többet olvasgatok. Mi ennek a végeredménye? ismét látom olvashatom a sok vírológus- igaz, mégy egy elsősegélynyújtó tanfolyamot sem végeztek el- szakavatott véleményeit. Ez úton kérem őket, és minden közeli-távoli ismerősömet ne küldjenek nekem ezzel kapcsolatos sokszor fake news kategóriába tartozó hülyeségeket. Én meghoztam az elején egy döntést és tovább NEM ÉRDEKEL A TÉMA. Úgy vagyok ezzel, mint amikor elterjedt a hír az angliai kergemarha kórról. Baráti körben taglaltuk mi lesz ezután  tatárbifsztekkel, és egyéb finomságokkal? Egyik haverom kaján vigyorral megjegyezte, mit érdekel minket, állítólag 25 év a lappangási ideje….és voltunk akkor 50-55 évesek. Szóval ennyit a Covidról.

Más, és ez már gazdaság: kijöttek a III. névi számok, és ismét meggyőződhettünk az ellenzék változatlanul nem a magyar érdekeket képviseli. Amit az ATV-ben Rónai vezetésével műveltek az simán a gyalázatos kategória. Kezdte Egon az Szdsz-es Bodnárral akitől sunyíbb embert ritkán találni. Jó lenne, ha  a nagy megmondó visszatekintene  amikor vezető pozícióban voltak a szadeszben mit műveltek, a székház 500,0 milliós hátrahagyott hiteléről már ne is beszéljek. Aztán előkerült Vértes András, aki már beszélni sem tud, és az általa írányított GKI  prognózisai sohasem sem jöttek be. Most a közelében voltak, de csak azért, mert ők mindig mindent alábecsülnek. Partnere a műsorban Bod Péter Ákos volt, akinél a szellemi leépülés sajnos nem állt meg. Aztán körbe táncolták az inflációt, mindenért természetesen a kormány és az MNB volt a felelős. Kérem szépen néhány mondat erejéig térjünk már ki erre az orvosi szóra- mert eredetileg az volt és ha jól emlékszem felfúvódást jelent.  Amit tudni kell róla, hogy folyamatos áremelkedést jelent, és ez által devalválja a pénz értékét. De a nagy kérdés mi okozza, és hogyan jelentkezik a gazdaságban? Az átkosban megtanultuk, hogy külső nyomásra, mert nyított gazdaság voltunk- most is az-és akkoiban nem illett kritizálni pártunk-és kormányunk gazdaságpolitikáját. Most a fasiszta diktatúrában lehet.  Ez volt az az infláció amelyre mindig azt mondták az elvtársak, hogy struktúrális problémákból is adódik, de majd kijavítjuk. Már tudjuk nem sikerült.  De térjünk vissza a nagyon megmondókhoz mindenki a kormány túlköltekezését okolta a jövőre romokat vizionált. Senki, de senki sem említette, hogy jelentős nyersanyag áremelkedés történt a világpiacon, a pandémia miatt a különböző gazdaságok eltérő ütemben, és intenzitással indultak vissza. Alapanyaghiány alakult ki nagyon sok ágazatban, a legismertebb a csiphiány. Csak egy érzékletes téma a gáz helyzete Németországban. A németek leállították a szénbányáikat, most amikor kiderült, hogy mennyire ostobák voltak nem tudják újra nyitni őket. Miért is? Mert nincs bányász, nem tudják felújítani a földalatti gépparkot és újat sem tudnak rendelni mert a bányagépeket gyártó cégek leálltak, vagy csődbementek. Következésképpen hosszú ideig nem fogják hazai termelésből pótolni a kieső energia mennyiséget, mard a franci importáram az atom erőművekből. Az ebből következő áremelkedések nem fogják érinteni a magyar gazdaságot? Dehogynem. És ebből következik, hogy némi pávatánc után az oroszok is elkezdenek szállítani, mert a nemetek által gerjesztett infláció nekik sem jó.

Ami késik sohasem múlik: régi adósságom magammal szemben, hogy végre elolvassam Oswald Spengler: A nyugat alkonya című 100 éves művét. Ezt a könyvet az átkosban nem lehetett kivenni a könyvtárból- nem tiltották- mert mindig éppen „másnál” volt. A köteles példányt pedig nem szabad kiadni. Antikváriumokban időnként felbukkant, de nem tudtam megvásárolni, napjainkig. Mert újra kiadták, ma mehetek érte, megérkezett, Sztanyiszláv Lem: Solaris könyvével együtt. Ez utóbbit nagyon fiatalon olvastam, kíváncsi vagyok most mi lesz a véleményem róla. Jöhet a tél.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply