Hazudtak…..és most is hazudnak

Tegnap ismét megnéztem az ATV-t, mert jött Dobrev Klárika, és Újhelyi István.  Klárika szokáshoz híven ismét megerősítette, hogy Ő irányítja az Európai Uniót, javaslatai elutasíthatatlanok. Lesz minimálbér, bár még nem most, és a Bizottság javaslata alapján kaphatnak közvetlen támogatást az Önkormányzatok- bár ezt ma sem értem, mert bizonyos témákban eddig is kaphattak-és a pénzek elosztása a jogállamisághoz köthető. Újhelyi ugyanígy- kivéve a minimálbért- nyilatkozott, borzalmasan boldog volt, hogy most mennyire odacsaptak Orbánnak. Számokról szó sem esett, ennyi boldogság után az már bagatell dolog.

Nos, engem viszont a számok érdekelnek. Amit ma hajnalban tudni lehet, a következő: a európai újjáépítési csomag kialakítása, nem a kohéziós alapok terhére történik, azt a javaslat- mert javaslatról van szó-változatlanul hagyja. Ez hétéves ciklusra 1.100 mrd Euro, szándékosan nem írok forint számokat,mert irdatlan nagyságú pénzekről van szó. Szerepel a javaslatban a helyreállítási csomag 750,0 mrd Euro értékben, mint említettem nem a kohéziós alapok terhére, ez kétségtelen siker a kormánynak és nemzetközi támogatóiknak. Ezt a nagy összeget történetében először az Unió a tőke piacokról kívánja felvenni. Ennek további sorsa 500,0 mrd Euro nem visszatérítendő támogatás, a többi visszafizetendő 30 éves futamidejű hitel. Ezt a hitelt a befizetéseik arányában vehetik igénybe a tagállamok, ami azt jelenti, hogy Magyarország a 7,5 mrd Euro-s adósságot kapna és 8,1 mrd Euro-t vissza nem térítendő támogatást. Hát, ez bizony elég sovány ha a különbözetet nézzük. A legnagyobb támogatást az olaszok és  a spanyolok kapnák.

Nos, ennyit a számokról, van azért itt néhány egyéb szempont is. Kétségtelen az Unió tripla AAA-s besorolása olyan kedvező kamatkondíciót jelent, amit az egyes tagországok nem tudnának elérni, nem beszélve, ha eddigi adósságállományukat közvetlenül terhelné a hitel, az komoly leminősítési problémákat vetne fel, ami tovább nehezítené az adósságból való kilábalásukat. A másik jelentős gond, hogy az ún. fukar országok még mindig húzzák a szájukat. A harmadik dolog amit már néhányszor írtam ezen az oldalon, hogy a hitelminősítők révén nagyon sok tőzsdegurunak kikiáltott ember simán bennfentes kereskedést folytat. Csak lapozzunk vissza néhány hetet….még mindenki csak találgatott, hogy mi lesz a járvány után, Soros máris előjött az örökös kötvény megoldásával. Most nehogy azzal gyertek,  hogy Ő a látnok….egy frászt. A jól fizetett csókosai rögtön leadták az infót, hogy nagy volumenű hitel felvétel várható. Hát, egyelőre ennyi.

Hozzászólások

comments

Leave a Reply